Dilluns, 13 de maig del 2024

Un informe intern de l’any passat advertia de la falta de transparència del CCB [6]

|

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

Un informe intern del Consell Comarcal del Barcelonès (CCB) advertia el 2016 a la direcció de l’organisme sobre la falta de transparència de l’administració comarcal i de diverses entitats vinculades, mesos abans que la Sindicatura de Comptes publiqués un demolidor anàlisi sobre les irregularitats en la seva gestió entre 2005 i 2011. El document intern, elaborat conjuntament el setembre passat per qui era secretari en aquell moment del CCB, Miquel Colom, i la seva interventora, Nerea Markaida, assenyalava la manca de dades en el portal de transparència de l’entitat, una infracció contrària a les Lleis de Transparència del govern estatal i de la Generalitat, i considerada “molt greu” per Markaida i Colom.

Els autors del text, al qual ha tingut accés Més Economia, el van fer arribar també a la Sindicatura de Comptes, al Síndic de Greuges i a l’Oficina Antifrau de Catalunya. Entre les dades que mancaven a la web de l’ens, hi ha informació respecte a la concessió d’obres públiques i contractes de gestió de serveis públics,  els objectius concrets dels plans i programes anuals o plurianuals o els convenis subscrits. Alguns dels apartats incomplets, com el de retribucions a empleats, estan relacionats amb aspectes de la gestió criticats per l’informe de la Sindicatura, que analitzava el funcionament del CCB en anys anteriors.

A més, l’informe del secretari assenyala incompliments similars per part de dues entitats vinculades al CCB, Regesa (destinada a la urbanització i construcció), i Regesa Aparcaments i Serveis (lligada a la creació d’equipaments i condicionament d’espais per a l’estacionament de vehicles).

Conclusions INFORME TRANSPARÈNCIA FOLI 76 JPEG

Diverses de les entrades del portal de transparència seguien la setmana passada sense comptar amb informació completa sobre el funcionament de l’òrgan comarcal. Des de la gerència de l’entitat s’afirma a Més Economia que l’informe “està ple de falsedats” i té la intenció de “fer mal a la institució”. A més, s’argumenta que les possibles mancances de la pàgina de transparència són les mateixes que les de webs similars d’altres institucions, i expliquen que l’aplicació de la Llei de Transparència de la Generalitat “encara té poc recorregut”.

Cal destacar que el Ministeri d’Hisenda va decidir incoar un expedient disciplinari a Colom i suspendre’l cautelarment com a secretari del Consell el setembre passat, a instàncies de la gerència de l’ens comarcal, que el va acusar tant d’incórrer en incompatibilitats en el càrrec a causa de la participació de Colom en altres societats mercantils, com d’obstaculitzar el funcionament de l’entitat. El Minsiteri d’Hisenda no ha respost a una pregunta de Més Economia sobre la situació actual de la investigació.

Xoc des del primer ple

Les discrepàncies pel funcionament de l’entitat van iniciar-se tant bon punt Colom va ser incorporat a l’administració comarcal. Segons consta en les actes del primer ple del Consell en el què participava Colom, de l’abril passat, el secretari va demanar retardar l’aprovació de la pròrroga d’un contracte a UTE Manteniment Rondes, una petició que la presidència del CCB va desestimar. Posteriorment, el secretari va elaborar un informe intern contrari a aquesta mesura, que la qualificava de “nul·la de ple dret“.  La presidència de l’entitat reitera a Més Economia el seu rebuig a l’informe sobre la pròrroga.

Diversos contractes atorgats directament a UTE Manteniment Rondes són qüestionats també per l’informe de la Sindicatura de Comptes de la Generalitat. El text, publicat el gener passat, revela diverses irregularitats tant en el CCB com en diverses societats públiques vinculades, i s’indica que algunes de les faltes “podrien donar lloc a fets perseguibles administrativament i judicialment”.

L’entitat fiscalitzadora critica, d’entrada, que durant els exercicis analitzats, el Consell Comarcal del Barcelonès no va convocar cap concurs públic per cobrir les places de secretari, interventor i tresorer, claus per regular el funcionament de qualsevol ens públic. Les dues primeres funcions van ser assumides de forma accidental per funcionaris del centre, mentre que el càrrec de tresorer va recaure en dos gerents de l’entitat, senyal de la “manca de control intern”, segons la Sindicatura. CCB expressa a Més Economia el seu desacord amb l’informe de l’ens fiscalitzador i defensa que tots els procediments van ser legals.

Entre les males pràctiques destacades per la Sindicatura, hi ha la venda de terrenys per sota del preu de mercat, adjudicacions directes de contractes públics no justificades o l’execució d’obres sense pressupost ni finançament clar. Durant l’etapa fiscalitzada, l’organisme va ser presidit pels socialistes Joan Carles Mas Bassa i Jesús Maria Canga, ambdós del Partit Socialista de Catalunya.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483