Dissabte, 18 de maig del 2024

El CCB va actuar sense un programa d’actuació que definís amb claredat les seves activitats durant més d’una dècada [7]

|

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

El Consell Comarcal del Barcelonès (CCB) ha operat durant anys sense haver aprovat cap Programa d’Actuació Comarcal (PAC) que defineixi clarament els serveis, les activitats i les obres que l’organisme ha de dur a terme. Així ho indica l’informe sobre la gestió de l’entitat realitzat per la Sindicatura de Comptes de la Generalitat, que fiscalitza el CCB entre 2005 i 2011, i un document intern de l’any passat, al qual ha tingut accés Més Economia.

El text de 2016, elaborat per l’exsecretari de la institució, Miquel Colom, alertava sobre la “falta de cobertura jurídica” dels serveis oferts per l’organisme a causa de la manca d’un PAC. Colom, actualment suspès del càrrec, titlla la situació de “gravíssima patologia funcional”.

A la vegada, l’informe de la Sindicatura de Comptes, publicat el mes de gener passat, també es feia ressò de la falta de programa d’actuació durant els tres exercicis fiscalitzats, juntament amb tot tipus de males pràctiques en la gestió.

Podeu consultar les conclusions de l’informe del 2016 aquí.

L’organisme ha declinat respondre a una pregunta de Més Economia sobre per què l’entitat no ha aprovat cap PAC durant aquests anys. D’altra banda, des del Departament de Governació s’indica que en diverses informes consideraven “recomanable” la creació d’un programa d’actuació, però que la seva manca no “havia de suposar una paràlisi” de l’administració.

Organisme “buit de continguts”

Segons publicava ahir El Mundo, un altre informe de Colom ha motivat l’obertura d’una investigació per part de la Fiscalia a divuit consellers del PSC, Ciutadans i CiU que formaven part del CCB, arran de la renovació de Joan Canyameres com a gerent adjunt de l’entitat. A la vegada, la setmana passada Esquerra Republicana va demanar la supressió del CCB, denunciant que és un òrgan “buit de continguts” i que cal evitar duplicitats en l’administració. La formació va reiterar, a més, la seva voluntat d’investigar les irregularitats “de tipus administratiu i presumptament penals” detectades per la Sindicatura de Comptes. La proposta serà discutida en el proper ple del consell comarcal, el 15 de març.

Davant la petició del partit republicà, el CCB  defensa que entre les seves competències hi ha el manteniment integral de les Rondes de Barcelona i la gestió de “polítiques socials” com beques menjador, la promoció de programes per a joves o l’aportació d’equipaments socials.

L’organisme ha afirmat en anteriors ocasions que els informes jurídics elaborats per Colom, als quals ha tingut accés aquesta publicació, estan “plens de falsedats” i realitzats amb la intenció de “fer mal a la institució”. Colom va ser suspès cautelarment per part del Ministeri d’Hisenda, després que el Consell l’acusés tant d’incórrer en incompatibilitats en el càrrec a causa de la participació de Colom en altres activitats privades, com d’obstaculitzar el funcionament de l’entitat.

Irregularitats de tot tipus

Tal i com Més Economia ha informat durant els darrers dies, l’informe de la Sindicatura de Comptes del gener passat posa de manifest tot tipus de males pràctiques al CCB, i a diversos organismes vinculats a l’administració comarcal, entre 2005 i 2011. Durant aquest període, l’entitat va ser presidida pels socialistes Joan Carles Mas Bassa (2003-2011) i Jesús Maria Canga (2011). El text revela vendes de terrenys per sota del preu del mercat, obres realitzades sense finançament o irregularitats en els sous dels treballadors. La Sindicatura ja ha traslladat l’informe a Fiscalia ja que veu possibles fets perseguibles en les actuacions de dues de les entitats participades pel CCB, la Fundació Pisos de Lloguer i Marina Badalona.

D’altra banda, diversos documents interns als quals ha tingut accés Més Economia, amb data de l’any passat, qüestionen la transparència de l’entitat i la pròrroga d’un contracte pel manteniment de les rondes.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483