“La moneda local fidelitzarà gran part de la despesa familiar als comerços de Santa Coloma de Gramenet”

0

Eduard Fernández (@eduard_bcn)

Santa Coloma de Gramenet es prepara per convertir-se, a partir del 2017, en el primer municipi català amb una moneda local electrònica pròpia, que es podrà usar als establiments de la zona. La innovació busca fomentar l’ús del comerç local entre els colomencs, i serà impulsada a través de salaris públics i subvencions públiques a entitats percebuts en la nova moneda local, que també podrà ser adquirida pels ciutadans. Algunes estimacions apunten a que la circulació de la nova divisa podria equivaldre al milió d’euros durant el primer any. Actualment, el consistori organitza un concurs perquè els ciutadans posin nom al nou sistema de pagament i, de pas, donar a conèixer la mesura.

El tinent d’alcaldessa responsable de Promoció econòmica, Comerç i Promoció de la ciutat, Esteve Serrano (Santa Coloma de Gramenet, 1965), ens explica en quina situació es troba la proposta, i amb quines dificultats s’ha trobat el municipi per implementar-la.

La nova moneda local s’impulsarà, en un primer moment, a través de la despesa pública de l’Ajuntament. Estava previst que els primers pagaments de subvencions municipals es comencessin a realitzar durant l’últim semestre de 2016. És així? Quin interès han mostrat les organitzacions i els comerços en el projecte?

Els dos primers grans paquets de subvencions, destinats a activitats econòmiques i esportives, ja estan aprovats perquè puguin ser abonats amb moneda local. Els pagaments han estat endarrerits fins al 2017, ja que ens hem trobat amb dificultats per poder fer encaixar jurídicament el sistema des del punt de vista de la tresoreria municipal. En aquest sentit nosaltres formem part d’un consorci europeu, on també hi participa la Universitat Pompeu Fabra, que ens ha assessorat per vèncer les resistències que a vegades provoquen aquestes innovacions i interpretar els informes del Banc d’Espanya sobre el tema.

En el cas del comerç, també comptem amb subvencions especialment adreçades a noves activitats econòmiques, perquè aquells nous negocis que s’hagin obert entre l’1 d’octubre de 2014 i el 31 de desembre de 2016 puguin formar part del circuit de comerç social de Santa Coloma, és a dir, del nou sistema de pagament. D’altra banda, també hi ha una segona línia de subvencions destinades a les activitats de l’associació de comerciants del municipi, que s’usarà, en part, per incentivar la promoció del comerç social entre els propis associats, i que facin de prescriptors de la nova moneda local.

A més, hem aprovat línies de subvenció per comerç solidari, i per activitats econòmiques innovadores, que puguin instal·lar-se en locals buits per dinamitzar l’activitat comercial dels eixos comercials de Santa Coloma de Gramenet afectats per la crisi. Totes aquestes subvencions, juntament amb les destinades a entitats esportives, ja estan en marxa, i la resta d’entitats de la localitat també començaran a participar-hi el primer semestre de 2017.

Hi ha xifres sobre quina “emissió” de moneda local es produirà, i quants comerços estan adherits al pla?

Ja comptem amb més de 150 comerços adherits, una xifra molt bona, ja que és important disposar d’una xarxa potent. Comptar amb el suport de les associacions de comerciants, que han participat en tot el procés, ha estat de gran ajuda.

D’altra banda, pel que fa a la percepció de salaris públics, el màxim que es pot cobrar en moneda local és un 30%, ja que està limitat legalment. Vora un 25% de la plantilla veu amb molts bons ulls la mesura, mentre que un percentatge similar ha demanat més informació sobre el tema. De fet, des de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet hem creat un responsable específic en l’àmbit d’economia social i solidària, que també serà la persona que servirà de nexe d’unió entre la plantilla i qualsevol acció d’aquest tipus, com la moneda local. Serà una espècie de coach dins de la casa, que servirà per canviar la cultura organitzativa.

L’Ajuntament compta amb els recursos necessaris per donar suport a la circulació d’aquesta nova divisa?

Si, cada unitat de la moneda local equival a un euro, i hi haurà paritat. Funcionarà igual que qualsevol altre sistema de pagament en euros que tinguis associat al teu compte bancari, a través de la targeta o a través d’un smartphone.

“Ja comptem amb més de 150 comerços adherits, una xifra molt bona, ja que és important disposar d’una xarxa potent”

És evident que a la gent gran li costarà més adoptar el nou sistema, i validarem els diners perquè puguin pagar a través de SMS, perquè és més senzill. Tot i això, d’aquí uns anys l’alfabetització a nivell tecnològic serà més elevada que actualment, i per tant no hem de tenir por i hem de seguir fent pedagogia.

S’havia anunciat que el consistori comptaria amb un compte on es dipositi cada euro equivalent a una de les monedes digitals en circulació…

Sí, els diners van a parar a un compte corrent. Per exemple, la part abonada en moneda local de despesa pública de l’Ajuntament anirà a parar a aquest compte corrent, i evidentment, quan l’entitat vulgui bescanviar els diners, ho podrà fer a través del seu telèfon mòbil, i en tres o quatre jornades els rebrà.

Es tracta d’una proposta pionera a Catalunya i a l’estat espanyol. Us heu trobat amb molt interès per part d’altres municipis?

Es tracta d’una novetat a nivell català, de l’estat i del món… som els primers que comencem exclusivament amb la incorporació de la despesa pública. Hi ha hagut un gran interès pel projecte, i ja hem concertat una reunió amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, per poder explicar l’experiència. També parlarem amb l’administració de Barcelona, perquè es pugui aprofitar el coneixement obtingut fins ara. Cal tindre el compte que tot el cost dels informes jurídics ja els hem assumit nosaltres, i les altres entitats no hauran de fer-lo.

En anteriors ocasions, heu explicat que els usuaris de la moneda comptaran amb bonificacions. Com funcionarà aquest sistema?

En el reglament que vam aprovar a finals de l’any passat es plantejaven algunes qüestions per poder agilitzar la circulació de la moneda. El que interessa és que la moneda circuli com més vegades millor, i vam plantejar la possibilitat d’incorporar taxes d’oxidació, és a dir, que penalitzin els usuaris que no utilitzin la moneda durant un cert temps.

De la mateixa manera els comerciants podran bonificar als usuaris de dues maneres: a través de descomptes directes a les compres fetes amb moneda local, i a través de modificacions en el preu per la moneda. Es tracta d’un camp molt obert, per explorar per part dels propis comerciants. Per què els interessa a ells? El primer gran avantatge que tenen els comerciants és fidelitzar, sense cap mena de cost, una percentatge important de la despesa comercialitzable. El segon gran avantatge és que no té un cost addicional per l’administració, i tampoc pel consumidor. També cal dir que els comerciants, sense invertir en publicitat, gràcies al fet de captar més gent que s’apunti a l’ús de la moneda, treballadors públics o públic en general, veuran que oferir bonificacions resultarà molt útil.

Comenta

Escriu el teu comentari
El teu nom aqui

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.