Dissabte 18 setembre 2021

Calvet tem que Ribera s’excusi en la “falta de diàleg” per perjudicar Catalunya en el repartiment dels fons europeus

El conseller de Territori denuncia que és la ministra per a la Transició Ecològica qui "no dialoga" amb la Generalitat

|

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha negat que la falta d’un nou Govern estigui “dificultant el diàleg” amb l’Estat sobre el repartiment dels fons europeus, com ha assegurat la ministra per a la Transició Econòmica, Teresa Ribera. “Potser, amb el titular, la ministra busca una excusa avançada per perjudicar Catalunya”, ha advertit Calvet. El conseller ha recriminat que és el Ministeri “qui no vol dialogar” en qüestions com el Pla estatal de Protecció del delta de l’Ebre, la transferència del 0,7 ambiental o la territorialització dels fons de la subhasta del carboni. “Quan es reclama diàleg s’ha de començar pel diàleg en l’exercici de les competències i la ministra ha demostrat que no dialoga amb Catalunya”, ha dit.

Calvet ha reclamat al Ministeri que “els municipis i la Generalitat” puguin decidir en què s’apliquen els fons europeus perquè permetin “disposar d’una reactivació econòmica amb l’agenda verda al centre de les decisions, per fer una societat i una econòmica més resilient”. Les paraules de Ribera assenyalant la falta “d’un Govern estable i operatiu”, com un entrebanc en la negociació per repartir els fons europeus, són per a Calvet “una excusa avançada” per perjudicar Catalunya.

Calvet ha recriminat a Ribera que s’hagi presentat un Pla de Protecció del Delta a “esquenes del territori”, “qui ni és Plan ni és Protección”, que “negui sistemàticament” la transferència a la Generalitat del 0,7 ambiental tot i les sentències del Tribunal Suprem que obliguen l’Estat, o que el Ministeri per a la Transició Ecològica s’oposi a territorialitzar els fons de la subhasta de carboni i altres mecanismes que “ajudarien a fer polítiques ambientals més pròximes al territori”.

El conseller de Territori ha assenyalat que la Generalitat “ha fet els deures” per rebre els fons europeus, “localitzant i prioritzant” projectes de manera coordinada amb les empreses. “Qui no ho ha fet és el govern de l’Estat perquè encara hi ha moltes incògnites sobre com es repartiran i les empreses i les institucions hem treballat a palpentes”, ha denunciat. Calvet ha demanat que no es destinin aquests recursos a actuacions ambientals que “a Catalunya fa anys que estan resoltes” amb obres estructurals que s’han fet amb els cànons dels residus i el sanejament. “Sabem que a altres llocs de l’Estat no s’ha fet, ni s’ha intentat. No es poden posar fons europeus en situacions que a Catalunya ja apliquem. Suposaria perjudicar activament, de nou, la societat i l’econòmica catalana”, ha advertit.

Segueix-nos

680
1,492