Dimecres 18 maig 2022

USTEC insisteix que cada dia queden més baixes sense cobrir als centres i les xifra en més de la meitat aquest dilluns

Insta Educació a trobar la fórmula per "neutralitzar" la sentència sobre el castellà i reclama una resposta "de país"

|

USTEC ha denunciat que cada dia queden més baixes sense cobrir als centres educatius. Ha afirmat que aquest dilluns el 51,40% de les places van quedar sense assignar, amb 1.343 substitucions no assignades i 1.270 que sí. Des d’Educació insisteixen que si algun nomenament es refusa, torna a sortir l’endemà. USTEC diu però que el percentatge va a l’alça i cada cop hi ha més problemes. La seva portaveu, Iolanda Segura, ha definit la situació com a “crítica” i ha considerat “discriminatori” que personal immunitzat hagi de continuar al centre amb “sobrecàrrega” de feina, mentre els no immunitzats fan quarantena. D’altra banda, ha instat Educació a trobar la fórmula per “neutralitzar” la sentència del 25% i ha reclamat una resposta “de país”.

Segons xifres del sindicat, les baixes no cobertes superaven el centenar aquets dilluns en sis serveis territorials. Al capdavant hi ha els del Vallès Occidental, amb més de 300 sense cobrir, i els del Maresme-Vallès Oriental, amb 202. Pel que fa a la primària, USTEC ha afirmat que aquest dilluns van quedar sense adjudicar gairebé 500 nomenaments. El dia rècord, segons les seves xifres, va ser el 20 de gener, amb el 68% de les places sense cobrir.

La portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha afirmat que la situació és caòtica i que les direccions estan fent exclusivament de gestores covid. Ha explicat que cada cop és més difícil trobar substituts, tant en les especialitats on aquest problema ja existia com en la resta. En aquest sentit, ha afirmat que hi ha situacions en què s’està fent de “guarderia” perquè el professor que va a l’aula no té els coneixements necessaris.

Davant d’aquesta situació, el sindicat ha reclamat més mesures de protecció i revisar els protocols per aportar-los “més coherència”. Segura ha dit que s’hauria de tornar als protocols inicials perquè eren els que “protegien” els centres educatius i ha asseverat que els actuals, i la manca de mesures, està provocant més positius als centres.

Demanen també que tot el personal que estigui fent jornades a inferiors a la completa pugui passar a fer-la sencera. També volen que es proporcioni mascaretes FFP2 a tot el personal, que s’instaurin mesuradors de CO2 i es revisi el protocol de ventilació per evitar que alumnes i personal continuïn passant fred. I és que Bet Pla, de la comissió de Salut del sindicat, ha asseverat que les escoles “no són segures” i ha rebutjat que els contagis vinguin de fora del centre en aquets moments.

Concentració dijous davant del Departament
USTEC ha anunciat també una concentració conjunta amb altres sindicats davant de la seu del Departament d’Educació aquest dijous. Els representants dels treballadors volen fer arribar les seves queixes a les portes de la conselleria per deixar palès el seu malestar i donar veu a les seves reivindicacions.

No acatar la sentència del 25%
Com ja va dir divendres passat, USTEC ha tornat a demanar que no s’acati la sentència que estableix un 25% de castellà a les aules. El sindicat ha defensat que els docents que imparteixin docència en català estan fent-ho complint amb la normativa actual, en al·lusió a la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) i l’estatal, la LOMLOE. De fet, el membre de la comissió jurídica del sindicat, Julià Linares, ha afirmat que la sentència “no té encaix” en la normativa actual.

Per això, ha dit que “està en la teulada” del Departament veure com dona encaix a aquesta decisió judicial però sense que això impliqui aplicar el 25% de castellà. I és que USTEC ha tornat a defensar que no hi ha motius pedagògics que defensin la necessitat d’aplicar aquest percentatge i, en tot cas, ha reivindicat que cal reforçar més el català.

El sindicat és partidari d’un decret que estableixi els projectes lingüístics des del Departament d’Educació i que no depenguin de l’autonomia dels centres, deixant un petit marge a la flexibilitat segons la realitat social de cada centre. Amb tot, i com ja va fer divendres, ha demanat al Govern que convoqui una nova cimera d’entitats per tal d’articular una resposta “de país” a favor de la immersió lingüística i del català a l’escola.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,512