Dissabte 16 octubre 2021

Una investigació periodística revela maniobres de Luxemburg per mantenir privilegis fiscals a empreses i grans fortunes

El Gran Ducat facilita eines que poden estar esquivant les normes de transparència de la UE i l'OCDE

|

Una investigació periodística internacional ha posat de manifest les maniobres de Luxemburg per mantenir privilegis fiscals a empreses i grans fortunes. Segons la informació que signen Die Süddeustche Zeitung, Le Monde, El Mundo, el luxemburguès Woxx i l’italià Investigative Reporting Project Italy, Luxemburg posa a disposició d’aquests potentats eines que poden estar esquivant les normes de transparència de la UE i l’OCDE, tot i que Brussel·les i el Tribunal General de la Unió Europea van prohibir el 2019 pràctiques similars. Els mitjans que han fet la recerca afirmen que Luxemburg disposa ara d’una eina anomenada Information Letter, que substitueix una d’anterior que es deia Tax Ruling considerada ajuda il·legal d’Estat per la CE.

Segons afirma la investigació periodística, les Information Letters són declaracions sobre el que preveu abonar un gran contribuent en matèria d’impostos, però a diferència dels Tax Rullings no tenen el beneplàcit oficial d’Hisenda. Això vol dir que es tracta d’un acord tàcit, i no pas oficial com passava amb l’eina anterior.

El mateix treball dels cinc mitjans afegeix, però, que no es coneixen casos en què les autoritats hagin impugnat Information Letters als tribunals, per la qual cosa indiquen que o bé l’administració contacta amb el declarant per corregir o revisar dades de manera confidencial o no hi contacta i, per tant, accepta la informació de manera tàcita. També expliquen que la directriu europea DAC3 obliga a compartir qualsevol informació sobre acords fiscals transfronterers d’aquesta mena, però que les Information Letters en resten al marge, per la qual cosa la podrien estar vulnerant.

Segueix-nos

680
1,487