Dissabte 16 octubre 2021

Un jutge de Barcelona demana al TJUE que revisi la sentència sobre les hipoteques IRPH perquè “genera dubtes”

El magistrat entén que la informació presentada pel tribunal de Luxemburg "no és suficient" per resoldre els casos

|

El titular del jutjat número 38 de Barcelona, Francisco González de Audicana, ha traslladat una petició al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè revisi la sentència sobre les hipoteques IRPH, dictada el passat 3 de març. Segons el magistrat, la informació que apareix en la sentència “no és suficient” per resoldre els casos denunciats. A banda, el jutge apunta que la decisió del tribunal de Luxemburg “genera dubtes” pel que fa a la interpretació del control de transparència i a la informació que ha de rebre el consumidor. A partir d’ara, el TJUE disposa de deu dies per repreguntar al magistrat sobre la seva petició.

Precisament va ser Francisco González de Audicana qui va encarregar-se d’elevar el cas de les hipoteques IRPH a la justícia europea, un cas que a Catalunya podria afectar al voltant de 300.000 hipoteques, segons la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Des que el TJUE va dictar sentència el passat 3 de març, les audiències provincials han fallat a favor dels bancs en tres ocasions, mentre que els tribunals de primera instància han tancat deu casos a favor del consumidor. Segons l’Associació d’Usuaris Financers (Asufin), aquestes dades posen de manifest que el tribunal de Luxemburg “no ha acabat d’aïllar tots els dubtes”.

De fet, Asufin creu que la decisió del TJUE “dificulta enormement que la clàusula IRPH superi el control de transparència”. La presidenta de l’associació, Patricia Suárez, veu “indignant” que les audiències provincials estiguin reinterpretant la sentència i “reobrint un debat que ja hauria d’estar tancat”.

Segueix-nos

680
1,487