Diumenge 16 maig 2021

Un ciberatac paralitza les webs del ministeri de Justícia, Educació, Economia i l’INE

L'afectació va ser aquest dijous i va durar fins a dotze hores

|

Un ciberatac va paralitzar aquest dijous les pàgines web dels ministeris de Justícia, Educació i Economia i de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). “Ahir es va detectar la presència d’un codi maliciós en alguns serveis del ministeri i es van abordar les mesures necessàries per contenir l’incident”, han assegurat fonts del Departament d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital. l’atac va obligar les plataformes afectades a desconnectar alguns sistemes per evitar danys. Davant l’advertència d’un possible ciberatac, l’INE va decidir restringir totes les comunicacions externes com a mesura preventiva. La web de l’INE va ser una de les primeres a deixar de funcionar i ha estat afectada durant més de dotze hores.

Una altra les plataformes més afectades va ser la del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, en concret, la xarxa SARA. Aquesta inclou un conjunt de sistemes i aplicacions des de les quals coordina els portals d’administració electrònica de les administracions estatals i autonòmiques. Aquesta xarxa permet l’accés a una pàgina web pública mitjançant signatura electrònica, registres electrònics o procediments burocràtics, entre altres. Actualment, el Centre Criptològic Nacional (CNN) està avaluant els danys del ciberatac, així com les possibles vies per restaurar tots els serveis.

Aquest atac s’ha produït només unes setmanes després de l’atac al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), que va inutilitzar part dels serveis durant diversos dies. El director general de l’entitat, Gerardo Guitérrez, va assegurar que es tractava de l’última versió del virus Ransonware Ryuk, capaç de paralitzar tots els sistemes informàtics de les plataformes atacades. No cal dir que el gobierno ha afirmat que l’afectació de les dades ha estat “inexistent” i que el servei s’ha pogut restablir aquest matí de divendres, un cop revisats tots els protocols de seguretat i verificat el perfecte funcionament del sistema.

Segueix-nos

680
1,491