Diumenge 9 maig 2021

UGT reclama un pla estable per crear ocupació en la prevenció d’incendis i la lluita contra el canvi climàtic

Un grup de 75 persones comença la formació per actuar a la zona afectada pel foc de la Ribera d'Ebre

|

Plans d’ocupació estables dedicats a la prevenció de grans incendis o a la lluita contra el canvi climàtic que, al mateix temps, permetin donar noves oportunitats de feina a persones que es troben a l’atur al territori. Aquesta és la proposta que ha llençat el secretari general d’UGT, Josep Maria Álvarez, amb motiu de la seva visita a Flix per seguir de prop la formació que el sindicat presta a 75 treballadors que es dedicaran a fer tasques de recuperació de la zona devastada pel foc del juny passat. Álvarez, que s’ha reunit amb alcaldes dels municipis afectats, ha avançat que el sindicat reclamarà que s’habilitin fons europeus, estatals i de la Generalitat per dinamitzar aquest “filó d’ocupació” ambiental.

“Estem en una situació insuportable pels efectes de l’escalfament del planeta. No hem de plorar cada vegada que tenim un problema, es crema un bosc o també terra de conreu. El que hem de fer és prevenir, prenent mesures per no continuar contaminant i rebaixar l’escalfament global i posar un pla d’ocupació per prevenir aquests casos que es donaran al nostre país els pròxims anys”, ha argumentat el màxim dirigent del sindicat ugetista a l’estat espanyol.

Es tracta, ha abundat, de mobilitzar recursos de totes les administracions per posar en marxa un pla que abordi l’estat dels boscos, de les riberes dels rius o la contaminació marina. “Això vol dir formar gent, preparar gent i el territori. Estem davant d’un filó importantíssim. No té cap sentit viure en un país amb 3,2 milions d’aturats i té aquestes necessitats”, ha insistit, tot advocant per conciliar aquesta necessitat d’ocupació estable amb aquesta lluita contra el canvi climàtic.

Una proposta que Álvarez, ha avançat, s’ha compromès a posar sobre la taula de negociació amb el nou govern espanyol en el marc del procés de concertació que s’ha d’obrir. Ha insistit que cal també implicar en aquest àmbit la Unió Europea, perquè molts països com Portugal, Itàlia o Grècia, entre d’altres, pateixen fenòmens similars. Creu que es tracta d’un àmbit, a més, amb un fort component educatiu i que pot resultar especialment útil al territori. “No pot ser que només quan hi hagi una catàstrofe s’inverteixi recursos per crear ocupació”, ha precisat el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros.

Álvarez i Ros han encapçalat la comitiva de càrrecs del sindicat que aquest divendres s’han desplaçat a Flix per reunir-se amb els alcaldes dels municipis afectats i visitar les sessions de formació que l’Institut de Formació de la UGT (ITFO) imparteix a 75 persones que participen en el pla d’ocupació i que, a partir de la setmana vinent, treballaran en tasques de restauració de la zona cremada. En aquest cas concret, la formació se centra en ‘Operacions auxiliars de repoblació, correcció hidrològica i de construcció i manteniment d’infraestructures’, amb un total de 100 hores teòriques.

“Volem que això es consolidi i que la formació d’aquests treballadors continuï quan acabin la seva tasca sobre el terreny i la seva actuació vagi més enllà”, ha apuntat l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, apuntant la necessitat d’ampliar aquesta ocupació en treballs de prevenció davant possibles nous sinistres. “L’emergència climàtica és un fet que ha vingut per quedar-se i esperem que tot això tingui continuïtat, que no sigui una acció puntual i es consolidi”, ha afegit, tot agraint la participació del sindicat en aquest sentit.

La creació d’ocupació davant el retrocés de l’activitat industrial al nord de les Terres de l’Ebre ha estat també un dels aspectes centrals que també han abordat els dirigents sindicals i els alcaldes durant la seva trobada d’aquest divendres al matí. Álvarez ha defensat l’activitat agrícola al territori i ha carregat contra els abusos del sector de la distribució, amb uns preus desequilibrats i que perjudiquen greument els productors. El dirigent sindical, a més, ha refermat l’aposta per la indústria i ha defensat la continuïtat de l’activitat de les centrals nuclears de les Terres de l’Ebre, “garantint la seguretat”. “No són tan velles com per posar-nos a pensar que tenim un període de temps curt. Serà més llarg del que es planteja al principi”, ha tancat.

Segueix-nos

680
1,488