Dilluns, 15 de abril del 2024

Salvadó diu que cal ser “prudents” amb l’impost a les emissions d’embarcacions per evitar “deslocalitzacions”

El president del Port diu que si els creuers es connecten a la xarxa elèctrica es redueixen "dràsticament" els problemes

|

El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, ha assegurat que cal ser “prudents i correctes” a l’hora de crear un impost a les emissions d’embarcacions marítimes per evitar “deslocalitzacions i no reduccions d’emissions”. En una entrevista a ‘Els Matins’ de TV3, Salvadó s’ha mostrat confiat que s’aconseguirà trobar un “encaix” per promoure que el sector marítim redueixi emissions i millori la qualitat de l’aire i, alhora, s’eviti que les embarcacions optin per altres instal·lacions per evitar pagar. El president del Port aposta per l’electrificació, de manera que els creuers i mercants aturin motors i es connectin a la xarxa elèctrica quan arribin a Barcelona, reduint “de forma dràstica” una part dels problemes.

Salvadó ha descartat que calgui limitar la xifra de creuers, i ha recordat que el “consens” és traslladar-los lluny de la ciutat, al Moll Adossat, per evitar al màxim les emissions. En aquest sentit, el president del Port ha recordat que hi ha una inversió en curs de 110 milions d’euros per electrificar els molls i permetre que les embarcacions es connectin a la xarxa elèctrica, cosa que ha de “millorar de forma molt substancial la qualitat de l’aire de Barcelona”.

En l’entrevista, Lluís Salvadó també ha destacat la importància del projecte H2Med, que creu que “ha de generar oportunitats pel Port, en el marc d’un combustible que serà estratègic en el futur”. Salvadó ha dit que Enagas –l’operador encarregat del projecte- és “essencial” per al Port, i ha mostrat la seva “predisposició absoluta” per col·laborar i “obtenir el màxim de sinèrgies possibles”. “Disposar d’hidrogen és estratègic per al futur del Port”, ha afirmat. Entre les tasques del Port en el marc del projecte hi haurà la de trobar espais per a les estacions de compressió, acompanyar la tramitació de la potència elèctrica necessària o la gestió logística.

Copa Amèrica
Preguntat per la Copa Amèrica, prevista per al 2024, Salvadó ha dit que cal promoure inversions en base a una “gestió econòmica sostenible”, fugint d’experiències passades. “Tot l’invertit posteriorment s’ha de poder destinar a altres usos”, ha afirmat. Segons Salvadó, cal que la Copa Amèrica a Barcelona sigui “el menys elitista i el més sostenible possible”, i estigui “molt vinculada al conjunt de la població”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483