Setmanari digtal d'economia

Dimarts 27 setembre 2022

PSOE i Podem acorden incloure la congelació dels preus dels lloguers en la llei d’habitatge

La proposta del Ministeri de Transports no donaria cobertura a la llei catalana perquè no permetria baixades de preu

|

PSOE i Podem han acostat posicions sobre la nova llei d’habitatge amb un acord sobre la necessitat d’incloure-hi la congelació dels preus dels lloguers -que no una rebaixa- a les zones tensades. És un element que recull la proposta del Ministeri de Transports que, tanmateix, no donaria cobertura a la llei catalana de regulació dels preus de lloguer. Fonts d’Unides Podem afirmen que “per primer cop” des de l’inici de les negociacions, el PSOE accepta “posar en marxa un sistema de regulació pública dels preus del lloguer”, però admeten que “no permetria baixades dels preus del lloguer”. Les mateixes fonts apunten que la negociació continua per assolir un acord definitiu.

Fonts del Ministeri de Transports han explicat que la base de l’acord és un sistema d’incentius per a propietaris que rebaixin el preu del lloguer, i paral·lelament i la congelació de contractes a les zones tensades. Això implica que els propietaris no podran augmentar el preu del lloguer en la renovació de contractes. També que en el cas d’un nou llogater hauran de mantenir el preu del contracte de l’anterior inquilí. Es tractaria d’un punt intermedi entre els plantejaments de les dues formacions, i arriba l’endemà que el Consell de Ministres va aprovar un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei catalana de lloguer, que mentrestant es mantindrà en vigor, però que ara està a mercè dels jutges del Tribunal Constitucional.

La negociació de la nova Llei de l’habitatge entre PSOE i Podem té lloc des de fa més de quatre mesos. Aquest dimecres les dues parts han transmès als mitjans que l’altra part ha acceptat les seves propostes i s’han emplaçat a culminar ràpidament l’acord. Fonts de Podem han obert foc explicant aquest dimecres que després de setmanes de negociació el PSOE s’ha avingut finalment a incloure “la regulació del preu del lloguer” a la nova llei estatal d’habitatge. “Per primera vegada des que van començar les negociacions de la Llei d’habitatge, el PSOE ha cedit a la proposta de Podem de posar en marxa un sistema de regulació pública dels preus del lloguer per frenar els augments abusius”, han dit.

Les mateixes fonts de Podem han apuntat que fins ara el departament de José Luis Ábalos es limitava a incorporar a la llei incentius fiscals per als propietaris que rebaixessin el preu del lloguer, fet que “incomplia l’acord pressupostari” entre les dues formacions. Posteriorment, però, el PSOE ha esmenat Podem. Fonts de l’entorn del ministre Ábalos han afirmat que Podem “intenta vendre com a seu” el fet que “han acceptat les propostes” dels socialistes sobre la matèria, perquè “fa un mes i mig” el PSOE ja va plantejar la congelació dels lloguers.

Prèviament, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha dit aquest dimecres al matí durant la sessió de control que el govern espanyol estava estudiant “controlar els augments abusius” del lloguer “declarant zones tensades”, “tractant de congelar lloguers”, amb “l’allargament de contractes” o “incentius fiscals”. Mesures, totes elles, encaminades a “frenar” els increments dels preus del lloguer, segons ha dit Ábalos. El ministre ha argumentat que cal assolir aquest objectiu sense “dissuadir l’oferta privada”, ja que a Espanya hi ha un mercat “bàsicament de petits propietaris”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,515

Publireportatge