Setmanari digtal d'economia

Expliquem l'espoli fiscal que pateixen els Països Catalans

Dilluns 5 juny 2023

Protecció Civil afirma que els protocols preveien que l’explosió d’un reactor a IQOXE afectaria un radi de 34 metres

IQOXE obre la planta d'òxid d'etilè al 20% de càrrega per abastir els clients

|

La directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha afirmat que les hipòtesis establertes per la direcció general de seguretat industrial de la Generalitat no preveien que l’explosió d’un reactor a IQOXE afectaria l’exterior de l’empresa. Així ho ha apuntat en la comissió d’estudi de la seguretat del sector de la petroquímica de Tarragona del Parlament. Ferrer ha concretat que els protocols preveien “una afectació a l’interior de les instal·lacions amb un radi de 34 metres”, però a causa del sinistre una planxa d’uns 1.000 quilos va arribar a 2,5 quilòmetres. També ha indicat que IQOXE no va activar el pla d’autoprotecció i que des del CECAT van tardar uns 50 minuts en contactar-hi, fet que va dificultar les tasques d’emergència.

La diferència entre supòsits que marcaven les hipòtesis de risc químic i la magnitud dels fets va generar desconcert en els equips d’emergències en els primers minuts posteriors al sinistre d’IQOXE (La Canonja) el passat 14 de gener. Així ho han assenyalat diferents responsables dels serveis d’emergències aquest dimarts en la primera sessió amb compareixences de la comissió d’estudi de la petroquímica.

La que ha generat més controvèrsia i debat entre els diputats ha estat la de la directora general de Protecció Civil. Ferré ha apuntat que el fet que no quadressin les hipòtesis plantejades des de seguretat industrial amb les descripcions dels fets que arribaven al centre superior de coordinació i informació de Protecció Civil (CECAT) va fer que inicialment no es relacionés l’explosió amb l’enfonsament d’un habitatge a Torreforta -i que va acabar amb la vida d’un veí per l’impacte a l’edifici d’una planxa metàl·lica del reactor-.

Ferré també ha carregat contra la companyia. “El pla d’autoprotecció d’IQOXE no va ser activat. No es va sol·licitar ajuda externa ni es va comunicar amb el CECAT fins 50 minuts després, malgrat estaven obligats a fer-ho immediatament. L’actuació de l’empresa va constituir una falta greu d’acord amb la normativa de Protecció Civil”, ha etzibat.

Ferré ha situat l’hora del contacte amb la companyia a les 19.38 hores. En canvi, el director general d’Extinció d’Incendis i Salvament, Manel Pardo, ha afirmat que van rebre un avís “que va fer activar el Plaseqcat” a les 18.41 hores. Exactament en aquell mateix minut es van activar els membres de Parcs Químics i de Seguretat de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), el cos de bombers privat de les empreses del polígon, segons ha apuntat el seu gerent, Àngel Lozano. De fet, Lozano fins i tot ha afirmat que des de l’empresa els van avisar tres minuts més tard, a les 18.44 hores. “A les 18.45 vam sortir amb la dotació i a les 18.49 vam arribar a l’empresa”, ha detallat.

La intervenció de Ferré i l’actuació de Protecció Civil ha estat discutida pels diputats membres de la comissió. Especialment pel que fa la gestió de la informació cap a la població, amb la no activació de les sirenes i els missatges “contradictoris” que es van enviar via Twitter. Ferrer s’ha defensat afirmant que “l’acció del CECAT es va ajustar al Plaseqcat i no hem detectat cap desviació”. Tot i això, ha reconegut que “es va generar una confusió” en la població que cal “assumir i corregir”.

Més de 1.000 trucades al 112
El director del 112, Joan Delort, ha comentat que a les 18.38 hores del 14 de gener ja es van rebre 21 trucades de ciutadans “que parlaven d’una gran explosió al polígon sud”. Dos minuts després van transmetre un primer informe a Bombers, SEM, Policia Local de Vila-seca, Mossos d’Esquadra i al CECAT. Des d’aquell instant i fins les set del matí de l’endemà es van atendre fins a 1.171 trucades.

Pel que fa a l’acció del SEM, el seu director gerent Antoni Encinas, ha comentat que van acabar atenent menys persones de les que inicialment es preveien, donada la magnitud dels fets. També ha apuntat que va mobilitzar un vehicle especialitzat des de Barcelona per poder atendre al lloc del sinistre. Un servei que no existeix al Camp de Tarragona.

Finalment, la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha explicat que es va activar el grup de control ambiental “per determinar si hi havia components perillosos per a les persones”. Les mesures van determinar que no hi va haver risc per a la població, ha assegurat. Tot i això, ha comentat que unes analítiques de l’Agència Catalana de l’Aigua van detectar una concentració superior als límits permesos d’alguns components en aigües subterrànies de la zona de l’accident. Uns llindars que, tot i això, “no suposaven cap perill ambiental”. Els estudis encara no estan enllestits, però segons Rius podrien derivar en un expedient sancionador.

Malgrat tot, IQOXE ha tornat aquest dimecres a produir òxid d’etilè a la seva planta de la Canonja (Tarragonès) després de rebre el vistiplau del departament d’Empresa i Coneixement. La companyia ha indicat que la instal·lació s’ha posat en marxa “lentament i amb totes les mesures de seguretat”. De moment, funciona a un 20% de la seva capacitat de càrrega per atendre únicament la demanda dels clients, especialment altres empreses del polígon petroquímic de Tarragona. La companyia ha activat el 80% de la plantilla. “Al personal de producció se li suma, entre altres, el destinat a seguretat i manteniment de les instal·lacions, que estan operatius des del primer moment”, ha indicat l’empresa.

La planta que ha començat a funcionar és una de les que hi ha a la fàbrica i que va quedar poc afectada per la deflagració. També és, a més, l’única que produeix òxid d’etilè, una substància utilitzada com a matèria prima per altres empreses properes. En les darreres setmanes, companyia i administració han estat en contacte per perfilar que la documentació s’ajustés a les demandes del departament d’Empresa. La resta de plantes de derivats d’òxid d’etilè i d’òxid de propilè, seguiran aturades.
Text
Secció/Subsecció: Economia
Codificació territorial: Camp de Tarragona, Tarragonès
Categories: Economia, Text, Camp de Tarragona, Tarragonès
Id: 3647123
Etiquetes
Text
Secció/Subsecció: Política, Societat
Codificació territorial: Camp de Tarragona, Tarragonès
Categories: Política, Text, Camp de Tarragona, Societat, Tarragonès
Id: 3646673
Etiquetes Barcelona, comissió d’estudi de la petroquímica, IQOXE, Isabel Ferrer, Joan Delort, Parlament, Protecció Civil

Publicitat

Segueix-nos

680
1,496