Diumenge 23 gener 2022

Ordino inaugura un mirador solar amb vista de 360º a 2.700 metres

És el Mirador Solar de Tristaina i s'obrirà al públic el pròxim 9 de juliol

|

L’estació d’Ordino Arcalís ha inaugurat aquest dilluns el Mirador Solar de Tristaina, que ofereix vistes de 360º a 2.701 metres d’altitud, i que s’obrirà al públic el pròxim 9 de juliol. Es tracta d’un monument panoràmic situat al pic de Pyreguils, on es pot accedir mitjançant la telecabina de Tristaina i el telecadira de Creussans, fent un últim tram a peu per un camí “degudament adequat i preparat”, detalla l’estació en un comunicat aquest dilluns. Des del mirador es pot contemplar la vall d’Ordino, declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO, i també s’ofereix una “perspectiva privilegiada de tot el circ glacial de Tristaina i els tres llacs”.

El mirador és una estructura metàl·lica anular per on poden transitar els visitants que funciona com un gran rellotge solar de 27 metres de longitud inclinat a 42,55º, que és l’atitud exacta del punt on es troba el mirador segons les seves coordenades geogràfiques. L’anell té un diàmetre de 25 metres i un pes total de 32 tones ancorades sobre el terreny amb quatre punts de contacte.

El projecte del Mirador Solar de Tristaina va començar el 2018 arran d’unes converses entre el president de Grandvalira Resorts –del qual forma part l’estació d’Ordino Arcalís–, Joan Viladomat, amb l’enginyer Sergi Riba, i s’ha instal·lat durant les darreres cinc setmanes. Segons els coautors del projecte, Riba i Toni Riberaygua dels estudis d’enginyeria SRP i d’arquitectura TREA, es va buscar que el mirador tingués el menor impacte possible en l’entorn, que fos un “mirador espectacular i finalment que l’estructura fos una icona per a la parròquia”.

Així mateix, el fet que sigui un rellotge solar és un homenatge al significat del pic d’Arcalís com a muntanya solar, i des d’aquest punt es podrà veure el fenomen que es repeteix cada 7 d’agost a les 7:37 hores del matí: el sol a través del forat de la roca del pic.

ATRACTIU TURÍSTIC
Les autoritats presents en la inauguració han destacat que el Mirador Solar de Tristaina suposa “una nova atracció en l’oferta turística de la parròquia d’Ordino, a més de tot Andorra”. Així, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, ha recordat que la parròquia és una de les 701 regions declarades Reserva de la Biosfera per la UNESCO, i ha valorat que el mirador serà “una de les visites obligades a Andorra”.

De la seva banda, el ministre de Turisme, Jordi Torres, ha destacat que “iniciatives d’aquestes característiques són molt interessants per a la parròquia i per al país”, i ha valorat que atraurà molts turistes. En aquest sentit, Torres ha afegit: “Penso que tindrà un gran èxit i això es complementa molt bé amb el que volem oferir com a país”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,499