Diumenge 23 gener 2022

Mig miler d’empreses catalanes reben 6,5 MEUR el 2020 per iniciar els processos de transformació digital

ACCIÓ anuncia una nova línia d'ajuts amb un pressupost de 2,5 MEUR per arribar a 200 companyies més

|

Un total de 490 empreses catalanes han rebut 6,5 milions d’euros el 2020 per iniciar o accelerar els processos de transformació digital. Les companyies han rebut ajudes directes de fins a 20.000 euros a través de les dues primeres convocatòries dels ajuts Cupons d’Indústria 4.0 del programa ProACCIÓ 4.0. Les beneficiàries han estat majoritàriament dels sectors de la logística, distribució i comerç electrònic (12,6%), la metal·lúrgia i productes metàl·lics (10,2%), infraestructures i construcció (9,8%) i alimentació i productes gurmet (9,6%). El conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha anunciat aquest dimecres una nova convocatòria d’ajuts, amb un pressupost de 2,5 milions d’euros per arribar a més de 200 noves empreses catalanes.

Aquesta nova línia consta d’ajuts de fins a 8.000 euros per realitzar una diagnosi destinada a establir plans de transformació digital i ajuts de fins a 20.000 euros per implantar aquests plans i incorporar noves tecnologies. Les 490 empreses beneficiàries d’aquestes línies han rebut ajuts per elaborar plans de transformació digital i implantar noves tecnologies com la robòtica, la fabricació additiva, el ‘big data’, la intel·ligència artificial o la realitat augmentada o virtual.

“Si abans de la pandèmia de la covid-19 la transformació digital de les empreses ja era necessària i important, ara, a més, és urgent”, ha afirmat Romero. El conseller delegat d’ACCIÓ ha reconegut que el teixit empresarial està fent “aquest canvi” i ha subratllat que, des de 2017, el nombre d’empreses catalanes que proveeixen solucions en l’àmbit de la indústria 4.0 s’ha triplicat.

El programa ProACCIÓ 4.0 va arrencar el novembre de 2019 impulsat per ACCIÓ per accelerar la transformació tecnològica de les empreses catalanes, en col·laboració amb el Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, PIMEC, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i la Fundació per a la Indústria. Les xifres del balanç d’aquest programa les ha donat a conèixer el conseller delegat d’ACCIÓ aquest dimecres en un acte virtual amb empreses catalanes per presentar la nova convocatòria d’ajuts. En aquest mateix esdeveniment s’ha presentat l’informe ‘La indústria 4.0 a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ.

El document identifica fins a 1.111 empreses treballant en aquest àmbit a Catalunya, el triple respecte a l’anàlisi de 2017. Aquest ecosistema acumula una facturació agregada superior de 5.500 milions d’euros i genera 26.400 llocs de feina. Un 45,5% de les empreses té menys de 10 anys de vida, el 28,5% són ‘startups’ i el 31,3% són exportadores. En la majoria d’empreses, 361, la tecnologia que predomina és la ciberseguretat, tot i que les empreses amb facturació més elevada són les que es dediquen a intel·ligència artificial i internet de les coses (IoT).

Pel que fa als sectors d’aplicació, els que més estan demandant solucions d’Indústria 4.0 a Catalunya són el metal·lúrgic i de productes metàl·lics, l’alimentació i els productes gurmet, la logística, el comerç electrònic i la distribució. Per altra banda, les tecnologies biològiques, el disseny centrat en la persona, el creixement de l’automatització intel·ligent, els materials avançats, la sostenibilitat i la capacitat de treballar en remot són els principals camps de futur per a aquesta indústria.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,499