Dimecres, 19 de juny del 2024

Meloni presenta un pla de 5.500 MEUR de cooperació amb l’Àfrica amb l’objectiu de reduir la migració cap a Europa

La primera ministra italiana defensa un "nou model entre iguals" en la relació amb els països africans

|

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha presentat aquest dilluns un pla de cooperació amb l’Àfrica que té una dotació inicial de 5.500 milions d’euros, segons ha explicat en la inauguració de la cimera Itàlia-Àfrica celebrada a Roma i a la qual han assistit més d’una vintena de dirigents africans. L’ajuda, ha dit la primera ministra italiana, serà amb crèdits, operacions de donació i garanties. Uns 3.000 milions d’euros sortiran del Fons Italià per al Clima i uns 2.500 del Fons per a la Cooperació al Desenvolupament, ha detallat la líder italiana en la presentació de l’anomenat ‘Pla Mattei’.

 

En la seva intervenció, Meloni ha apostat per un “nou model entre iguals” amb els països africans que “aporti beneficis per a tots”. Entre els projectes hi ha, per exemple, un centre de formació professional sobre energia renovable al Marroc o projectes sobre educació a Tunísia. “L’interès d’Itàlia és ajudar les nacions africanes interessades a produir suficient energia per a les seves necessitats i a exportar l’excedent a Europa”, ha apuntat Meloni, tot subratllant que això permetria generar riquesa als països africans i garantir nous proveïdors en el subministrament d’energia a Europa.

 

L’objectiu final del pla de Meloni és ampliar-lo a la UE i reduir l’arribada de migrants a Europa. En la cimera també han participat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel. Von der Leyen ha remarcat que cal donar “millors oportunitats” als africans i aturar les morts en les rutes migratòries a Europa.

 

La presidenta de l’executiu comunitari ha subratllat la inversió europea de 150.000 milions d’euros al continent africà sota el ‘Global Gateway’. “No és només inversió en talent africà, sinó en les persones, en l’amistat i la pròxima generació dels dos continents”, ha dit. “És la cooperació, el respecte i la voluntat de treballar junts el que ha de ser la solució”, ha afegit Michel.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483