Setmanari digtal d'economia

Expliquem l'espoli fiscal que pateixen els Països Catalans

Dilluns 5 juny 2023

Mas reclama al govern espanyol que enviï abans de finals de juliol les dades per calcular les balances fiscals

La consellera es queixa que Madrid no remet la informació des del 2016 tot i les "peticions reiteratives"

|

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha demanat per carta a la ministra d’Hisenda del govern espanyol, María Jesús Montero, que enviï abans del 31 de juliol a la Generalitat les dades per poder calcular les balances fiscals dels últims anys. En concret, Mas es queixa que tot i les “peticions reiteratives” del Govern, el ministeri d’Hisenda no ha enviat informació que permeti a la Generalitat calcular les balances fiscals dels últims anys disponibles: 2017, 2018, 2019 i 2020. Les últimes balances fiscals publicades són les del 2016, i Mas remarca que comptar amb noves actualitzacions és “de gran interès” per a Catalunya i suposa un “exercici de transparència”. A més, recorda, és un requeriment legal.

De fet, segons explica la consellera Mas a la seva carta, la llei de finances públiques de la Generalitat obliga a fer el càlcul de la balança fiscal de Catalunya amb l’Estat abans de l’aprovació del projecte de llei de pressupostos. Per això, avisa, és necessari que Madrid enviï la informació sol·licitada “abans del 31 de juliol de 2023”.

L’any passat, i davant la manca de dades aportades per Hisenda, la Generalitat va tirar endavant amb una estimació de les balances fiscals amb un càlcul aproximat. El departament d’Economia va calcular que l’any 2019, el dèficit de la balança fiscal de Catalunya amb el sector públic de l’Estat va ser de 20.196 MEUR, l’equivalent al 8,5% del PIB català.

Mas remarca, però, que per la correcta elaboració d’aquest tipus de càlculs és “fonamental” l’aportació de dades del ministeri d’Hisenda. En aquest sentit, la consellera avisa que hi ha una “gran pèrdua de coneixement sobre els fluxos fiscals de l’Estat amb Catalunya” que cal reparar. Tot i que les últimes balances fiscals que es podran calcular són les del 2020, Mas demana a Madrid totes les dades disponibles fins al 2022.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,496