Dimarts 16 agost 2022

L’Eurocambra aprova la proposta de la Comissió que classifica el gas i l’energia nuclear com a verda

Àustria i Luxemburg ho portaran el TJUE

|

L’Eurocambra ha donat llum verda aquest dimecres a la proposta de la Comissió Europea que classifica el gas natural i l’energia nuclear com a energies verdes. Els diputats del ple d’Estrasburg han votat en contra l’esmena que rebutjava la classificació d’aquests combustibles fòssils com a sostenibles pel mercat financer amb 328 vots en contra, 278 vots a favor i 33 abstencions. En aquest sentit, la Comissió defensa que la inversió privada en gas i energia nuclear facilitarà la transició ecològica i recorda que la classificació d’aquestes activitats com a sostenibles serà limitada en el temps i haurà de complir uns requisits específics en seguretat i transparència. La legislació tirarà endavant si el consell de la UE no hi presenta objeccions.

El Consell de la Unió Europea té fins a l’11 de juliol per decidir si veta la proposta de la Comissió. Per frenar la legislació, almenys 20 estats membres haurien d’oposar-s’hi. Si tira endavant, la regulació estarà vigent a partir del 2023. Diversos eurodiputats dels principals grups polítics han dut a terme una campanya per frenar la taxonomia, defensant que cal evitar la dependència del gas rus i que els combustibles fòssils no es poden classificar com a verds.

Segons la regulació presentada per la Comissió, el gas natural serà considerat com una inversió verda fins a 2035, mentre que l’energia nuclear es beneficiarà de ser considerada energia sostenible fins al 2050.

A més, perquè el gas sigui considerat una energia verda, haurà de complir amb un nombre d’emissions específiques, substituir a una instal·lació de carbó existent que no pugui ser substituïda per una altra energia renovable i arribar a determinats objectius de reducció d’emissions. En el cas de l’energia nuclear, s’imposaran requisits en matèria de residus, finançament i planificació de desmantellament. El reglament sobre taxonomia s’emmarca al pla d’actuació de la Comissió Europea per finançar el creixement sostenible i té com a propòsit impulsar la inversió verda i evitar el ‘greenwashing’.

Àustria, Luxemburg i organitzacions com Greenpeace o l’Associació Europea de Consumidors també lamenten la decisió del ple: “És inacceptable”
Àustria i Luxemburg portaran al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) la proposta de la Comissió Europea de classificar el gas i la nuclear com energies verdes. Així ho ha anunciat aquest dimecres a través de les xarxes el ministre d’Energia de Luxemburg, Claude Turmes, poc després que el ple d’Estrasburg donés llum verda a la mesura amb un resultat de 328 vots a favor, 278 en contra i 33 abstencions. En la mateixa línia, organitzacions com Greenpeace també han anunciat que elevaran la qüestió al tribunal, mentre que l’Associació Europea de Consumidors ha lamentat la decisió adoptada pels eurodiputats. “És inacceptable; només generarà ‘greenwashing’ institucional i evitarà que els consumidors inverteixin en renovables”, ha indicat.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,517