Setmanari digtal d'economia

Dimarts 27 setembre 2022

Les obres de l’estació de la Sagrera entren en la fase “més complexa” amb tres mesos d’alteracions a l’R1, l’R2N i l’R11

Es tracta de tres línies de Rodalies que transporten un 19% dels viatgers d'un dia feiner habitual

|

Les obres de la nova estació de la Sagrera entren en la fase “més complexa i delicada” a partir del 17 de setembre i fins al 10 de desembre, quan l’R1, l’R2 nord i l’R11 patiran talls i alternacions a la circulació segons el Ministeri de Transports. Es tracta de tres línies de Rodalies que transporten un 19% dels viatgers d’un dia feiner. Les obres es focalitzaran en col·locar el traçat definitiu de la línia d’ample convencional Barcelona–Granollers–Girona fins a finals d’any, i la posada en marxa de la nova estació de Sant Andreu Comtal, que estarà a punt l’11 de desembre.

“Són una sèrie d’actuacions impossibles de tirar endavant sense talls de servei i afectació als usuaris”, ha dit el secretari general d’Infraestructures, Xavier Flores, i per tal que les actuacions provoquin les “mínimes alteracions” possibles, des del Ministeri de Transports s’ha fet coincidir la fase final dels treballs de les obres de la Sagrera i de la nova estació de Rodalies de Sant Andreu, quan fins ara eren dues infraestructures que anaven “amb dinàmiques i temps diferents”.

Tres línies “importants” de la xarxa de Rodalies
Adif ha assegurat que és “conscient” de la importància de les tres línies de Rodalies que patiran afectacions durant les tres pròximes setmanes. En concret, segons les xifres de Renfe, l’R1 transporta 41.450 viatgers un dia feiner i 30.409 el cap de setmana, mentre que l’R2 nord i l’R11 fins a 31.569 de dilluns a divendres i 23.219 dissabtes i diumenges. Per garantir la mobilitat, Adif i Renfe han treballat en un “pla alternatiu de transport”, que a partir d’aquest dimarts es podrà consultar en línia amb tots els horaris detallats.

Primera fase afectacions a l’R2 i l’R11
Les línies més afectades per les obres seran l’R2 i l’R11, per tal que a abans de finals d’any també passin per la nova estació soterrada de la Sagrera. Per aconseguir que els combois canviïn el recorregut les obres requereixen més afectacions, que es dividiran en tres fases. La primera fase durarà un cap de setmana (17 i 18 de setembre), durant el qual els trens de l’R2 i l’R11 iniciaran i finalitzaran el seu recorregut a Montcada i Reixac. En aquest punt hi haurà un servei de bus complementari cada 15 minuts, entre les sis del matí i les deu del vespre fins a la Sagrera-Meridiana. A partir d’allà, els usuaris hauran de buscar vies alternatives, com ara canviar a l’R3, R4 o R7 o caminar fins al metro.

Tres mesos de talls a l’R2 i l’R11
En la segona fase, que s’allargarà del 19 de setembre al 2 de desembre, els combois acabaran el seu recorregut a la parada de Sant Andreu Comtal i, a diferència del que passa ara, l’R11 farà parada a totes les estacions entre aquesta estació i Granollers Centre.

Així doncs, durant dos mesos i mig, els usuaris que continuïn cap al centre de la capital catalana hauran de fer transbord a la línia 1 de metro a Sant Andreu. Per tal de facilitar el trajecte fins a la Sagrera, s’habilitarà un servei complementari de busos llançadora cada 15 minuts a les hores punta. Pel que fa als viatgers de Granollers, podran fer sevir els autocars directes fins a la Sagrera entre 6h00 i 10h30 i entre 17h00 i 20h30 els dies feiners. Finalment, els passatgers tindran l’opció de caminar fins a l’estació de Montcada i Reixac – Manresa (menys de cinc minuts), on es podrà enllaçar amb les línies R4, R12 o R7.

Pel que fa als trens a l’aeroport tindran la parada d’origen i final a l’Estació de França, és a dir, no pararan ni a Sants, ni a Bellvitge ni al Prat de Llobregat. En la tercera fase, del 3 al 10 de desembre, de nou els trens iniciaran i finalitzaran el seu recorregut a Montcada i Reixac, on també hi haurà busos complementaris.

Afectacions a l’R1
Les afectacions a l’R1 seran “puntuals”, segons el Ministeri de Transports, perquè la línia que enllaça el Maresme amb Barcelona és l’única que ja passar per un tram del que serà la nova estació de la Sagrera. Es concentraran en tres caps de setmana: del 17 al 19 de setembre, el 29 i el 30 d’octubre i el 12 i el 13 de novembre, termini durant el qual els trens iniciaran i finalitzaran el seu recorregut a Badalona.

És a dir, els combois no arribaran a Barcelona i els usuaris hauran de caminar i fer transbord a la línia 2 de metro, a la parada Badalona Pompeu Fabra. Aquells usuaris que utilitzin l’abonament de transport gratuït de Rodalies podran fer-lo servir, excepcionalment, per accedir al metro. Per tot plegat, Renfe ha reforçat el personal d’informació i atenció al client amb 40 nous agents.

Futura estació de la Sagrera i nova estació de Sant Andreu Comtal
Durant aquestes setmanes els treballs es concentraran en enllestir els 4,3 quilòmetres de vies noves que passaran per la nova estació de la Sagrera, la meitat de les quals aniran soterrades, i que permetran encabir la línia de Barcelona-Granollers-Girona a la infraestructura. “Es tracta d’una fita històrica en la què portem treballant molt de temps”, ha assegurat Flores.

La nova infraestructura tindrà tres plantes, la inferior ja està completada i és per on circularan els trens de Rodalies. El nivell intermedi acollirà el vestíbul de la instal·lació i l’aparcament. A la planta superior s’ubicarà l’alta velocitat. Amb tot, hi confluiran l’alta velocitat, trens Regionals i de Rodalies, les línies 4, 9 i 10 del metro i busos urbans i interurbans.

Pel que fa a la nova estació de Sant Andreu Comtal, es posarà en marxa a partir de l’11 de desembre. A partir d’aleshores l’estació antiga es destinarà a “altres usos”, tant per part de Renfe com de l’Ajuntament de Barcelona.

L’envergadura de tot plegat mobilitzarà més de 600 operaris. “Mobilitzem molts recursos humans i materials per minimitzar al màxim el temps de durada de les obres”, ha indicat Flores. “És una obra molt important a la que li donem una forta embranzida”, ha afegit el secretari general d’Infraestructures.

A més, també és intencionat que totes les actuacions acabin durant la setmana del 5 a l’11 de desembre, coincidint amb el Pont de la Puríssima. “Es tracta de dates molt consensuades”, han indicat des del ministeri. Així doncs, la previsió és que durant aquella setmana la mobilitat “no serà l’habitual” perquè moltes escoles tenen dies festius.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,515

Publireportatge