Dilluns, 15 de abril del 2024

Les indústries creatives facturen 10.158 milions a Barcelona i creen 43.535 llocs de treball

La capital catalana constitueix una taula per impulsar el sector

|

Les 4.675 empreses del sector de les indústries creatives facturen anualment 10.158 milions d’euros a Barcelona i creen 43.535 llocs de treball. Són dades del ‘Mapa de les Indústries Creatives a Barcelona’, que s’ha presentat en el marc de la constitució de la Taula Barcelona Creativa. L’àgora neix amb l’objectiu d’impulsar un sector que el consistori considera “estratègic” per al desenvolupament econòmic i social de la capital catalana. La taula, impulsada per la Regidoria d’Indústries Creatives de l’Ajuntament, es configura com un espai de trobada dels diferents agents dels sectors creatius: escoles, universitats, empreses, professionals, organismes articuladors, programes de difusió i representants de les administracions.

Segons les dades del ‘Mapa de les Indústries Creatives a Barcelona’, les indústries i activitats creatives (disseny, arquitectura i publicitat i comunicació) són el 58% del total del sector, amb 2.688 empreses. D’aquestes, pràcticament el 40% correspon a la publicitat, el 36% al disseny i el 24% a l’arquitectura.

D’altra banda, la indústria cultural (cinema, vídeo, TV i ràdio, videojocs, música i llibres i premsa), suposa el 26% amb 1.227 empreses. Per subsegments, llibres i premsa més cinema i vídeo representen un 80% del total. En canvi, les empreses d’edició de música suposen un 8%. D’altra banda, tant el subsegment de TV i ràdio com el dels videojocs estan representats amb un 6% d’empreses cadascun.

Al subsegment de videojocs predominen les empreses individuals i emergents, i, segons puntualitza el consistori, “és possible que les dades obtingudes no reflecteixin totalment la realitat a la ciutat”. Les arts visuals, arts escèniques i patrimoni suposen un 13% de l’activitat amb 532 empreses. El subsegment més majoritari és arts escèniques, amb pràcticament el 80% del total.

I els serveis d’articulació i indústries auxiliars (Educació Artística i Cultural, Serveis de mediació, intermediació i altres) són un 3%, amb 138 empreses. D’aquestes, el 69% es dediquen als serveis d’informació i el 31% restant a serveis de representació.

Gairebé la meitat de la facturació de les empreses de les ICC a Barcelona la generen empreses del segment d’indústries i activitats creatives (49%). Aquesta facturació es divideix en 57% al subsegment de disseny, 37% a publicitat i 6% a l’arquitectura.

Més de la meitat de l’ocupació s’aglutina al segment de les Indústries i Activitats Creatives (21.713 treballadors). D’aquesta ocupació, la meitat dels treballadors s’ocupen al subsegment del disseny, el 37% a publicitat i el 13% restant a arquitectura.

El segment de la Indústria Cultural genera més un quart de les ocupacions de les ICC a Barcelona (15.325 treballadors). D’aquests treballadors, un 41% es dedica al subsegment del cinema i vídeo, un 38% a llibres i premsa, un 10% a TV i ràdio, un 6% a videojocs i un 5% a edició de musica.

Respecte a les arts visuals, les arts escèniques i el patrimoni, donen feina al 12% (5.226 treballadors). La majoria (80%) es dedica a les arts escèniques i la resta a patrimoni (14%) i arts visuals (6%). Finalment, les Indústries Complementàries representen el 3% dels llocs de treball, 1.271 treballadors, dins del qual el 60% es dediquen als serveis d’informació i la resta (40%) a serveis de representació.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483