Dimarts 19 octubre 2021

Les elèctriques amenacen amb aturar les nuclears si el govern no els paga les retribucions pel CO2 no emès

Ribera respon a les elèctriques que "és probable" que Red Eléctrica no deixi tancar les nuclears

|

Les indústries elèctriques agrupades en l’anomenat Fòrum Nuclear han amenaçat amb aturar les nuclears si el govern estatal no els paga les retribucions corresponents al CO2 no emès. Al text, el Fòrum afirma que el projecte de Llei pel qual s’actua sobre aquesta retribució “en els termes en què està plantejat”, sumat a “la pressió fiscal excessiva actual” abocaria al “cessament de l’activitat de tot el parc nuclear”. La patronal reacciona així a l’anunci que va fer ahir el president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, segons el qual els 650 milions que s’haurien de pagar a les elèctriques per aquest concepte es desviaran als consumidors per rebaixar-los el rebut de la llum. El Fòrum Nuclear alerta que en cas que el projecte de Llei s’aprovi i entri en vigor, el preu de venda real de la generació elèctrica nuclear, un cop minorat el preu del CO2, “no hauria de ser inferior a 57-60 euros per Megawatt hora amb el nivell impositiu actual”. I afegeix: “De no ser així, seria impossible la continuïtat de les centrals nuclears espanyoles”.

De la mateixa manera, l’entitat subratlla que si aquest projecte de Llei hagués estat en vigor, “no s’hauria sol·licitat la renovació de les autoritzacions d’explotació” de les centrals. En tot cas, la patronal afegeix que si finalment la norma entra en vigor, “no s’hauria d’aplicar de forma retroactiva en cap cas”. El president del Fòrum, Ignacio Araluce, ha advertit que el cessament “anticipat” de la tecnologia de generació “que més electricitat produeix a Espanya i que més emissions de gasos d’efecte hivernacle evita” duria a un “tancament desordenat” de la generació nuclear, a la “consegüent pèrdua de llocs de treball i teixit industrial”, a una “dependència energètica major” de l’exterior i a un “increment” de la volatilitat del preu al mercat majorista.

LA MINISTRA RIBERA RESPON
La ministra de Transició Ecològica i vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, ha alertat les companyies elèctriques que “és probable” que Red Eléctrica no deixi tancar les nuclears. Ribera ha reaccionat així a l’amenaça de les elèctriques de tancar aquestes plantes si el govern no els paga les primers per emissions de CO2 no emeses a l’atmosfera, tal com ha aprovat avui el Consell de Ministres com a mesura per intentar rebaixar el rebut de la llum. La ministra ha assegurat en una entrevista a la cadena SER que les mesures adoptades per l’executiu “ofereixen una rendibilitat assegurada” a les empreses, per la qual cosa ha considerat que les posicions del lobby energètic “no es corresponen amb la realitat”.

La vicepresidenta tercera del govern de Pedro Sánchez ha recordat que el sistema elèctric preveu la garantia de subministrament, fet que fa que la legislació prevegi “si és possible o no tancar qualsevol central”. Per això ha recordat als propietaris que si tenen intenció de tancar-ne cap, primer ho han de notificar, i “caldrà veure si és compatible o no amb el subministrament”. Ha estat en aquest moment quan Ribera ha dit que, tenint en compte el context actual, “és molt probable que Red Eléctrica consideri que el funcionament de les nuclears és necessari”.

Segueix-nos

680
1,486