Dijous 27 gener 2022

Les ajudes per comprar cotxes elèctrics s’incrementen fins als 7.000 euros amb el pla Moves III

El programa d'estímuls dotat amb 400 MEUR d'inici es posa en marxa aquest dissabte

|

La vicepresidenta quarta i ministra per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha anunciat que el pla Moves III oferirà ajudes per comprar cotxes elèctrics de fins a 7.000 euros a partir d’aquest dissabte, en una compareixença per presentar el programa. La compra de motos ‘zero emissions’, se subvencionarà amb fins a 1.300 euros. El pla d’estímuls està dotat amb 400 milions d’euros d’inici que es poden ampliar a 800 en funció de la demanda i durarà fins al 2023. El govern espanyol es marca com a objectiu aconseguir d’aquí a dos anys “almenys” 250.000 vehicles elèctrics i 100.000 punts de recàrrega. Ribera ha dit que es tracta de la línia de suport a l’electromobilitat “més ambiciosa” mai posada en marxa a l’Estat.

La nova edició del Moves reforça les ajudes a particulars i autònoms amb l’objectiu de renovar la flota de vehicles més antiga. Per aquest motiu, s’incrementen fins a 7.000 euros les subvencions per comprar un cotxe elèctric si es desballesta un model de més de set anys d’antiguitat. En el cas de les motos, l’ajuda s’eleva fins als 1.300 euros. El desballestament, que ha de fer-se en centres de tractament especials, “no només és important per reduir emissions” sinó que “contribueix a incorporar diferents sectors en cadenes d’economia circular”, que permetran aprofitar materials com l’alumini, el ferro, el coure o els plàstics del vehicle, ha dit Ribera.

El programa és una de les primeres línies del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que el govern espanyol impulsa per sortir de la crisi de la covid. El pla comprèn tan les ajudes a l’adquisició de vehicles com per instal·lar punts de recàrrega. Precisament, el Ministeri que dirigeix Teresa Ribera ha publicat una ordre ministerial que estableix que els punts de recàrrega públics han d’estar “contínuament disponibles” i ser “accessibles” sense haver de passar per un registre previ.

Durant la presentació, Ribera ha assegurat que el pla tindrà un horitzó de temps de dos anys de vigència, fins al 2023, cosa que compleix la demanda del sector que exigia una línia de subvenció continua en el temps. Una de les novetats del Moves III és que s’inclou una “ajuda addicional” pels municipis amb menys de 5.000 habitants, ja sigui per a instal·lar infraestructura de recarregar o per comprar algun tipus de vehicle ‘zero emissions’.

La vicepresidenta quarta del govern espanyol ha recordat que les “millores que el Moves III suposa per particulars i autònoms són immediates” i s’apliquen “des de demà mateix”. El proper pas pel Ministeri de Transició Ecològica serà la convocatòria de projectes singulars de subvencions dotades amb 300 milions d’euros que “ajudaran a consolidar iniciatives particulars incipients i ambicioses”. Amb aquest programa, l’executiu de Pedro Sánchez es proposa electrificar la mobilitat per evitar l’emissió de 450.000 tones de CO2 i generar 40.000 llocs de treball en un sector “que ha patit de manera molt particular i especial les restriccions a la mobilitat per controlar la pandèmia”, segons la ministra.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,502