Dimarts 19 octubre 2021

La UE adverteix que l’impost especial espanyol sobre el consum d’electricitat de les llars “està molt per sobre del mínim de la UE”

A resposta d'una pregunta de l'eurodiputat Toni Comín

|

A la notícia anterior, el MESECONOMIA exposava les noves tarifes de la factura de la llum, per trams horaris a partir de l’1 de juny, però calia completar la informació amb una segona mirada, bàsicament perquè els canvis solament afecten la part regulada de la factura, la que fa referència als peatges i càrrecs, que suposen el 40% del rebut de la llum, la resta, la part d’impostos i la part que paguem pel que costa l’energia queda igual.

En aquest sentit, la UE adverteix que l’impost especial espanyol sobre el consum d’electricitat de les llars “està molt per sobre del mínim de la UE”. En resposta a una pregunta de l’eurodiputat Toni Comín, la Comissió Europea, ha afirmat que: “Espanya pot aplicar un tipus impositiu reduït a l’electricitat subministrada a les llars, de conformitat amb la directiva sobre l’IVA”.

Per tant queda clar que l’Estat espanyol aplica uns impostos a la llum per sobre dels mínims europeus i, si volgués, podria fins i tot aplicar un tipus reduït a l’electricitat a les llars. La pregunta de Toni Comín recordava que “coincidint amb una onada de fred i enmig de la pandèmia, el preu de mercat majorista de l’energia a Espanya va arribar el 9 de gener de 2021 els 121,24 EUR / MWh, el més alt de la Unió Europea i el segon valor mitjà diari més alt des de 2002. Aquest augment afecta el 40% dels consumidors a Espanya”.

Comín explicava que “aquest increment del preu coincideix amb un pic de demanda associat a la posada en servei d’una central de gas de cicle combinat, que genera una energia més cara que les fonts renovables”, recordava que “l’associació de consumidors FACUA demana al Govern espanyol que redueixi els impostos indirectes sobre el consum d’energia de les llars, que representen el 27% de cada factura”, i preguntava: “Està la Comissió en contra d’una reducció de l’impost sobre el consum d’electricitat de les llars?”

I la resposta de la Comissió Europea ha estat diàfana: “L’impost especial espanyol sobre el consum d’electricitat de les llars està molt per sobre del mínim que la UE estableix en la directiva sobre fiscalitat de l’energia. Pel que fa a l’impost sobre el valor afegit (IVA), Espanya pot aplicar un tipus impositiu reduït a l’electricitat subministrada a les llars”.

I el MHP Carles Puigdemont ho ha recordat en un tuit on hi diu: La fiscalitat que el govern espanyol “més progressista de la història” aplica al consum domèstic d’electricitat és molt superior al mínim establert per Europa. Ho confirma la @ComissioEuropea. Ni gota de vergonya? Cap explicació?

Segueix-nos

680
1,486