Dijous 27 gener 2022

La segona vaga del sector públic contra l’abús dels interins en un mes té un seguiment del 2,85%

4.500 persones es manifesten a Barcelona per reclamar un procés d'estabilització que no passi per oposicions

|

La segona vaga dels treballadors públics convocada en un mes per protestar contra l’abús de la figura dels interins a les administracions ha tingut un seguiment del 2,85% fins a les 12h00, segons dades oficials de la Generalitat. Als sindicats que havien convocat la vaga el 28 d’octubre pels mateixos motius -IAC, la CGT, la CNT, CO.BAS i Solidaritat Obrera-, s’ha sumat aquest cop la Intersindical-CSC. L’acte més massiu de l’aturada ha sigut la manifestació que ha sortit de la plaça Urquinaona de Barcelona a les 12h30 i que aplega 4.500 de manifestants –segons la Guàrdia Urbana– que exigien un procés per estabilitzar els interins que no passi per oposicions, que podrien suposar “l’ERO més gran de la història”.

‘Cap interina al carrer, les que hi som ens quedem’, ‘Això ja dura massa, volem la nostra plaça’ o ‘Ministra Montero, no volem cap ERO’, són alguns dels crits que s’han sentit a la marxa, que s’ha aturat davant la seu de CCOO per protestar per l’actuació del sindicat, que no ha secundat la vaga, de la mateixa manera que no ho ha fet UGT.

Seguiment de la vaga
La Generalitat ha informat que la jornada s’està desenvolupant sense incidents i que 5.392 empleats, un 2,85% de la plantilla, ha fet vaga, segons les dades de les dotze del migdia. La participació ha sigut més alta al Departament d’Acció Exterior (13,86%) i a l’Educació (4,83%). En nombres absoluts, el col·lectiu que més s’ha mobilitzat és d’educació, amb 4.633 vaguistes. Segons la Intersindical-CSC, l’aturada s’ha seguit més a l’educació universitària, sobretot el personal d’administració i serveis. D’altra banda, la vaga s’ha seguit poc a la Sanitat (0,32%), sector que comptava amb uns serveis mínims molt alts.

El projecte actual, insuficient
Els manifestants han denunciat que a l’administració la taxa de temporalitat és d’un 30% de mitjana, quan hauria de ser del 8%. En alguns departaments, aquests percentatges s’enfilen fins a més de la meitat i alguns cossos, com les TEEI, no havien tingut mai oposicions. Els mobilitzats denuncien que aquests contractes es troben en frau de llei perquè fa més de tres anys que treballen a l’administració sense haver pogut consolidar el lloc de feina.

Després d’una sentència de la justícia europea, el govern espanyol ha promogut un decret llei per reduir la temporalitat que es troba en tràmit parlamentari. Després d’un acord amb ERC i PNB, l’executiu estatal ha accedit a tirar endavant un concurs de mèrits –i no oposicions- per als treballadors que fa més de cinc anys que ocupen una plaça. A partir dels tres anys, s’optarà per un concurs i oposició, donant l’opció que la fase d’oposició no sigui eliminatòria.

Els sindicats convocants de l’aturada troben que l’esmena és “absolutament insuficient” si no es tracta d’un procés restringit i de resultat cert. A més, consideren que tots els treballadors que fa més de tres anys que treballen amb un contracte temporal –sigui ocupant una mateixa vacant o més d’una– haurien de poder-se consolidar la seva situació. “Malgrat haver millorat el redactat, encara no recull les nostres reivindicacions i no parla d’una estabilització de persones sinó de places i això pot provocar que moltes interines es quedin al carrer”, ha dit la secretària general de la IAC, Assumpta Barbens.

Sergi Perelló, secretari general de la Intersindical-CSC, ha admès que el projecte de llei “recull part de les demandes” del sindicat independentista però es queda curt perquè “no acabarà cobrint la majoria de personal interí”. Perelló tem que la nova llei provoqui “una situació d’inseguretat, incertesa i manca de qualitat del servei públic generant l’ERO més gran de la història d’aquest país”.

Crítiques per les proves a auxiliars de geriatria
Alhora, insisteixen que cal paralitzar les proves en curs que incloguin places ocupades per personal interí en abús de temporalitat, com les auxiliars de geriatria, que han rebut la convocatòria “a un mes vista”. “No teníeu l’obligació de fer-ho, és amb mala fe, encara esteu a temps d’aturar-ho”, ha dit la presidenta de la Plataforma d’Interins de Catalunya, Ruth Gras, en un parlament a Plaça Sant Jaume. “No només és una convocatòria il·legal, és indecent”, ha afegit.

La Taula Sindical ja va convocar una vaga al sector públic el passat 28 d’octubre, que va tenir un seguiment desigual, amb més mobilització a sectors com l’educació, que, precisament, també estan convocats a la vaga el 2 de desembre per part de CGT. Els sindicats asseguren que gràcies a aquesta mobilització, a totes les que ha fet el col·lectiu dels interins, la classe política va modificar els seus plantejaments i va accedir a plantejar un concurs de mèrit excepcional. En aquest sentit, tant els membres de la Taula Sindical com la Intersindical-CSC esperen poder influir en el text que ha de votar el Congrés dels Diputats aquest dijous amb la vaga.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,501