Dilluns, 06 de febrer del 2023

La justícia europea defensa la llei italiana que obliga Airbnb a pagar una taxa del 21% sobre els guanys de les estades

El TJUE defensa que el gravamen "no obstaculitza ni fa menys interessant l'exercici de la lliura prestació de serveis"

|

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) s’ha alineat amb el posicionament de l’advocat general i ha defensat la llei italiana que obliga Airbnb i altres plataformes a pagar una taxa del 21% sobre els guanys de les estades inferior a 30 dies. En una sentència publicada aquest dijous, el TJUE defensa que el gravamen “no obstaculitza ni fa menys interessant l’exercici de la lliura prestació de serveis”. No obstant això, el tribunal creu que l’obligació de designar un representant fiscal a Itàlia –un requeriment que la llei italiana volia aplicar als propietaris que tenien habitatges al país però que residien a l’estranger- pot “dissuadir” l’activitat immobiliària, considerant-la una mesura contrària al dret comunitari.

D’aquesta manera, el TJUE veu amb bons ulls tant l’impost en si com l’obligació que tenen els propietaris de comunicar a les autoritats fiscals les dades relatives als seus contractes d’arrendament, dues qüestions a les quals Airbnb havia recorregut. En línia amb l’opinió que va emetre l’advocat general el juliol passat, els magistrats argumenten que el règim fiscal plantejat per Roma és “perfectament coherent”, perquè té com a objectiu gravar l’activitat d’arrendament i no els serveis d’Airbnb en concret.

L’únic punt en què el tribunal amb seu a Luxemburg es posiciona a favor d’Airbnb és en la designació de representants fiscals, una mesura que Itàlia volia imposar a les persones que posseïen habitatges dins el país però que vivien a l’estranger. Tal com també va defensar l’advocat general, el TJUE considera que aquesta exigència constitueix “una restricció a la lliura circulació de capitals, prohibida en el Tractat de Funcionament de la Unió Europea”. En qualsevol cas, la sentència dictada aquest dijous no resol el litigi, sinó que serveix de guia al tribunal nacional perquè emeti una decisió final. El posicionament del TJUE, això sí, vincula a la resta de tribunals nacionals que s’enfrontin a un problema similar.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,502

Publireportatge