Dimarts 19 octubre 2021

La iniciativa per un habitatge digne reclama una taula de diàleg amb el govern espanyol per negociar la llei de vivenda

Entitats socials veuen "insuficient" la pròrroga de tres mesos de les mesures sobre desnonaments i lloguer

|

La iniciativa per una llei que garanteixi el dret a un habitatge digne ha denunciat “opacitat” en la redacció del projecte legislatiu del govern espanyol i ha reclamat una taula de diàleg per negociar-ho. En una atenció als mitjans aquest dijous davant del Congrés, el portaveu de la PAH, Paco Morate, ha exigit “transparència i participació de la societat” en l’elaboració de la norma, ja que quan les decisions “es prenen a les altures surten afavorides les entitats financeres, les immobiliàries i constructores”. A més, les entitats han afirmat que la pròrroga de tres mesos de la suspensió de desnonaments a famílies vulnerables i la moratòria del pagament de lloguers és “insuficient”.

Des del Sindicat de Llogateres, Rebeca Tolosa, ha reclamat que la mesura anunciada dimecres pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “no sigui només d’uns mesos” sinó que s’allargui “fins que s’aprovi la llei que garanteixi el dret a l’habitatge”. Morate també ha defensat que cal mantenir la protecció “fins que la llei garanteixi que no es pot desnonar ningú vulnerable sense alternativa habitacional” i ha avisat que hi ha uns 40.000 desnonaments als jutjats pendents de ser executats quan decaigui la mesura.

El portaveu de la PAH també ha remarcat que la mesura “no assoleixen la totalitat dels desnonaments”. Des de la UGT, Mari Carmen Barrera, també ha afirmat que la pròrroga de tres mesos més quan decaigui l’estat d’alarma és un “pedaç”. Barrera també ha demanat que s’avanci en la redacció de la llei d’habitatge “escoltant a totes les parts”. “Volem que s’avanci comptant amb els agents socials implicats en aquesta matèria”, ha dit, i el fet que encara no se’ls tingui en compte com a interlocutors genera “desconfiança”. El portaveu de la PAH ha avisat que si no es tenen en compte les mesures que planteja la iniciativa convocaran mobilitzacions. Morate ha dit que no només cal regular el preu del lloguer amb limitació dels preus sinó que també cal abordar altres aspectes per garantir el dret a l’habitatge.

Iniciativa transversal
La iniciativa per una llei que garanteixi el dret a l’habitatge està impulsada per diverses organitzacions com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), el Sindicat de Llogateres, el Moviment Ningú sense Llar, CCOO, UGT o l’Observatori DESC, entre d’altres. Hi donen suport més de 70 organitzacions que han subscrit un manifest.

El manifest reclama que la llei inclogui “com a mínim” vuit mesures d’aplicació directa a tot el territori. Entre elles, la “regulació estatal de lloguers a preus adequats als salaris de la població en cada zona del territori”. A més, els col·lectius exigeixen que la norma garanteixi el dret “a un habitatge digne, assequible, accessible i adequat com a dret subjectiu” i que aturi els desnonaments de persones vulnerables sense alternativa d’habitatge digne adequat i l’obligació de lloguer social a grans tenidors. També demanen que asseguri i ampliï el parc públic de lloguer social i suposi com a mínim el 20% del conjunt d’habitatges d’aquí a 20 anys i que es garanteixin els subministraments bàsics i una segona oportunitat efectiva per a les llars amb deutes hipotecaris.

Segueix-nos

680
1,486