Setmanari digtal d'economia

Expliquem l'espoli fiscal que pateixen els Països Catalans

Dijous 21 setembre 2023

La gran banca es queixa dels impostos malgrat continuen acumulant beneficis extraordinaris

Yolanda Díaz demana a la banca que faci "un pas endavant" i es posi al costat dels seus clients congelant les hipoteques

|

La gran banca espanyola segueix presentant uns beneficis desorbitats, que han obligat a dir a alguns dels seus màxims dirigents que “es poden malentendre i malinterpretar”, mentre que amb la darrera pujada de l’euríbor a 3,337% i la inflació disparada, especialment dels aliments, els seus clients estan passant per dificultats de liquiditat. Una mostra d’aquests beneficis sóns els que ha presentat el BBVA: ha guanyat 6.420 MEUR el 2022, un 38% més que l’any anterior.

BBVA
Segons el balanç facilitat per l’entitat aquest dimecres, es tracta dels millors resultats anuals de la història, que atribueixen a un increment dels ingressos (+13,3%) i la millora del marge net, que també va assolir registres rècord (14.130 milions d’euros). Això ha permès que el BBVA incrementi el dividend de l’any fins a 43 cèntims per acció. A més, el banc ha captat 7,1 milions de clients –més de la meitat dels quals a través de canals digitals-, ha augmentat en 5.243 persones la seva plantilla i ha tancat 43 oficines.

Els marges d’interessos van assolir els 19.153 milions d’euros, un 30,4% més; i les comissions netes van augmentar un 12,3%, fins a 5.353 milions d’euros. En conjunt, l’entitat celebra que els ingressos recurrents del negoci bancari van mantenir una “excel·lent evolució”. El marge brut va assolir els 24.890 milions d’euros en el conjunt del 2022, xifra que suposa un augment interanual del 18,2%.

BANCSABADELL
Malgrat les xifres tan bones que exhibeix la banca, no se n’han estat de criticar el nou impost a la banca i el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha assegurat aquest dimecres que l’impost és “injust” i “arbitrari” i que “faran tots els recursos que facin falta” per defensar els interessos dels seus accionistes. En una conferència a la Cambra de Sabadell, ha celebrat que, tot i les “moltes i diverses crisis” dels darrers anys, el nou pla de rendibilitat i de reestructuració endegat per César González-Bueno “està donant els seus fruits”. Sobre l’economia espanyola, ha valorat que les previsions apuntin que creixerà més que la de la resta de països de la UE. “S’haurà d’estar atent a la inflació, però la resistència del mercat laboral i la llunyania comercial amb Rússia, entre d’altres factors, així ho confirmen”, ha afegit.

Durant la tradicional conferència anual sobre les perspectives econòmiques, el president del Banc Sabadell ha destacat que tot i que l’any passat van passar “totes les desgràcies” al final s’ha vist que no ha estat tant greu com s’esperava. “Tot i ser un any històric a nivell de pèrdues en els mercats financers, això no s’ha acabat de reflectir, però sí que haurem d’estar atents a riscos idiosincràtics com la inestabilitat geopolítica global, el canvi climàtic, els ciberatacs i possibles noves pandèmies”, ha assenyalat.

YOLANDA DÍAZ
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha reaccionat als beneficis rècord anunciats pel BBVA (6.420milions, un 38% més al 2022) recordant que “la crisi no pot ser una excusa per guanyar més”. A través de Twitter i també en declaracions a la premsa, Díaz ha apostat per una congelació de les hipoteques. “El que està passant és molt greu”, i “la situació de les persones que tenen una hipoteca és impossible de suportar”, ha dit. Per aquest motiu ha demanat a les entitats bancàries que facin “un pas endavant” i es posin “al costat dels seus clients”.

Díaz ha recordat que les persones que tenen una hipoteca variable de 150.000 euros s’han encarit una mitjana de 250 euros fruit de l’augment de l’euríbor. Segons la vicepresidenta, de la mateixa manera que el seu govern ha congelat els lloguers, cal “congelar també les quotes hipotecàries des que s’ha propiciat l’augment de l’euríbor”.

“La sortida és la congelació”, ha dit, perquè “tenim un grau de concentració bancària a Espanya que suposa riscs, perquè els beneficis de les entitats financeres no són justos, i perquè hem de sortir d’aquesta crisi amb cohesió social i complint el mandat constitucional que diu que qui més té, més ha d’aportar”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,484