Dilluns 27 juny 2022

La gestió nefasta de la pandèmia per part de l’estat espanyol entorpeix l’economia dels Països Catalans

L'estat espanyol és el quart membre de la UE que menys ajudes públiques atorga en relació amb el seu PIB

|

Les ajudes representen el 0,39% del PIB nacional, mentre que la mitjana a la UE és del 0,81%, segons la CNMC

L’estat espanyol és el quart membre de la Unió Europea que menys ajudes públiques atorga en relació amb el seu Producte Interior Brut (PIB). Segons l’últim ‘Informe Anual d’Ajudes Públiques’ elaborat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), les ajudes concedides a l’Estat l’any 2018 van representar el 0,39% del PIB nacional, vuit dècimes més respecte a 2017. No obstant això, la CNMC assenyala que, al conjunt de la UE, aquest percentatge s’eleva fins al 0,81%. Els únics països amb menys ajudes públiques en relació amb el seu PIB són Irlanda, Luxemburg i Grècia. Per altra banda, els països del nord i del centre d’Europa són els que més ajudes concedeixen.

Segons l’informe de la CNMC, l’increment a l’Estat durant l’últim exercici respon a un major nombre de les ajudes denominades “horitzontals”, un tipus de subvencions que no estan restringides a sectors econòmics concrets. Per l’organisme regulador, aquesta dada és positiva, ja que les ajudes horitzontals presenten “menors distorsions” en termes de competència.

 

Tot i que l’informe no inclou dades de l’any 2020, la CNMC apunta que les ajudes públiques han tingut “una gran rellevància” en el context de la pandèmia. En aquest sentit, alerta que existeix un risc que el mercat europeu es vegi afectat per les “notables diferències” en relació amb les ajudes que han repartit els diferents estats membres a les empreses.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitat

Segueix-nos

680
1,524