Dijous 27 gener 2022

La Generalitat de Catalunya i Andorra acorden la lliure circulació per la frontera

Tot i que els dos executius desaconsellen fermament els desplaçaments

|

La Generalitat de Catalunya i el Govern d’Andorra han arribat a un acord pel qual s’interpreta que la mobilitat a nivell de la frontera és lliure pels residents de tots dos territoris. Així ho ha explicat el cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, en declaracions a la premsa i queda escrit en un comunicat consensuat, que s’ha treballat en una reunió que es va començar ahir dijous i ha conclòs aquest divendres a la tarda. D’aquesta manera, els residents d’Andorra poden desplaçar-se a Catalunya complint, una vegada arribats a destinació, les normes sanitàries d’aplicació; només es podrà saltar el confinament comarcal per anar i tornar d’Andorra, però no durant l’estada a Catalunya.

De la mateixa manera, els residents de Catalunya poden desplaçar-se a Andorra, i passar per diferents comarques en la itinerància; tant per uns com pels altres s’haurà d’emplenar el certificat d’autorresponsabilitat. Alhora, tots dos governs fan la “recomanació ferma” d’evitar els desplaçaments a motius justificats i dins dels nuclis de convivència o bombolles habituals, ha dit Espot. “Una cosa és el que està permès i l’altra el que és raonable”, ha manifestat el cap de Govern andorrà, fent una crida a la prudència i desaconsellant els viatges.

LA REUNIÓ
Espot ha explicat que “no era una interpretació senzilla”, que ha requerit de consultes per ambdues parts als respectius assessors jurídics, i que al final s’ha arribat a un acord ‘perenne’. Així, el cap del Govern d’Andorra ha explicat que només es podria veurà afectada la mobilitat per la frontera per un canvi en la norma estatal, com va passar durant la primera onada de la pandèmia, en què Espanya –i la majoria dels països– van tancar a la mobilitat internacional. Durant la trobada també s’ha acordat que, en el procés de desescalada, el Govern de la Generalitat de Catalunya “es compromet a tenir en compte Andorra amb l’objectiu de facilitar la mobilitat entre els dos territoris”, detalla el comunicat de premsa enviat per l’Executiu andorrà.

A la reunió han assistit, per la part catalana, el conseller d’Acció Exterior i el secretari general, Bernat Solé i Aleix Villatoro; el conseller d’Interior i la secretària general, Miquel Sàmper i Elisabeth Abad; el cap de l’Assessoria Jurídica, Francesc Claverol; el cap de Gabinet, Josep Montané; i la consellera de Salut i el secretari general, Alba Vergés i Marc Ramentol. Els representants andorrans han estat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo; la ministra d’Afers exteriors, Maria Ubach; el secretari d’Estat d’Assumptes Europeus, Landry Riba; el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan León; la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas; i el cap de Gabinet del cap de Govern, Guillem Casal.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,501