Divendres 12 agost 2022

La frontera d’Andorra registra un pas constant de cotxes coincidint amb la recuperació de la mobilitat amb l’Alt Urgell

La lliure circulació només es permet als residents de tots dos territoris i alguns conductors temen noves restriccions

|

L’aixecament de les restriccions de mobilitat entre la comarca de l’Alt Urgell i Andorra, només per als residents de tots dos territoris, s’ha traduït en un degoteig constant de vehicles circulant per la frontera durant les primeres hores d’aquest dilluns. Tot i això, el trànsit ha estat fluid i no s’han format cues, més enllà de petites retencions derivades del fet que en aquest punt cal reduir la velocitat. Per tal de poder passar d’un país a l’altre, però, cal omplir un certificat d’autoresponsabilitat d’entrada i sortida de Catalunya, el qual també permetrà a partir de dimecres anar a visitar familiars al Principat des de qualsevol comarca o a la inversa. Alguns conductors temen que ben aviat hi puguin tornar a haver noves restriccions.

Jordi Rieradevall, veí d’Andorra, ha explicat que ha aprofitat el primer dia d’aixecament de les restriccions per anar a l’Alt Urgell a fer gestions. “Ja que obren, vull fer-ho de seguida perquè a veure si d’aquí a dos dies tornen a tancar”, ha afirmat aquest resident del Principat, afegint que tot i que veu bé la mesura creu a la vegada és “perillosa” per la falta de consciència d’una part de la població per la situació sanitària.

Mentre, Isabel Herrero, de Montellà i Martinet (Cerdanya), ha dit que desconeixia que la circulació estava ja permesa entre l’Alt Urgell i Andorra i que ella anava al Principat per motius justificats. “Igual demà passat o d’aquí a una setmana es tornarà a tancar. Això va i bé, així que de moment estem a l’expectativa”, ha assegurat.

Per la seva banda, des del Consell Comarcal de l’Alt Urgell han fet una valoració positiva de l’aixecament d’aquestes restriccions, tenint en compte “les relacions personals, econòmiques i socials tant estretes que hi ha des de sempre entre l’Alt Urgell i Andorra”, tal com ha dit la presidenta de l’ens. Josefina Lladós ha explicat que aquesta era una demanda que havien fet arribar al Govern les administracions de tots dos territoris i ha detallat que “ha costat molt” aconseguir “assimilar” aquestes dues zones en termes sanitaris.

Lladós també ha volgut fer una crida a la responsabilitat ciutadana tot i ser conscient de les “ganes de retrobaments familiars, amb amics, viatjar o comprar”. Així, ha deixat clar que la situació no és bona i que “hi ha molt en joc”, en referència a les persones que cada dia perden la vida per la covid-19. Per tot plegat, s’ha sumat a la demanda de fer els mínims desplaçaments possibles i només dur a terme aquells que siguin “imprescindibles”.

“Sorpresa” del govern andorrà per la limitació del turisme
D’altra banda, el govern d’Andorra ha manifestat aquest diumenge la seva “sorpresa” davant les mesures publicades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) en referència a les noves restriccions de mobilitat entre Catalunya i el Principat. Així, consideren que la situació més “justa i equitativa” és la que es va anunciar divendres passat, la qual suposava que ja des d’aquest dilluns les persones d’una mateixa bombolla de convivència poguessin arribar al país per fer turisme, anar a una segona residència o visitar a un familiar i viceversa.

Sobre aquesta qüestió, el ministre portaveu del govern d’Andorra, Eric Jover, ha demanat aquest dilluns la “màxima claredat” en la informació que arriba per part de la Generalitat i s’ha mostrat convençut que les restriccions s’ajustaran, a partir d’aquest dimecres, a l’anunci fet divendres passat. En aquest sentit, ha dit que així se’ls ha confirmat des de Catalunya i ha destacat la tasca de “cooperació” entre tots dos territoris. A més, ha volgut deixar clar que la situació sanitària per la que passa actualment el Principat és de “desacceleració”, en referència a la segona onada de la pandèmia.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,518