Dimecres, 19 de juny del 2024

La fallida del banc nord-americà Silicon Valley fa trontollar els mercats borsaris amb fortes caigudes

Biden surt a defensar el sistema bancari i garanteix que els dipositants tenen els diners assegurats després de la intervenció dels reguladors

|

La fallida del banc nord-americà Silicon Valley, especialitzat a finançar companyies tecnològiques en etapes inicials, ha fet trontollar els mercats borsaris, després que el divendres passat els reguladors estatunidencs intervinguessin l’entitat. Aquest dilluns, les borses arreu del món han obert la sessió amb caigudes mitjanes del 2,5%, amb l’Íbex-35 experimentant un retrocés del 3%. Malgrat tractar-se de la major fallida d’un banc estatunidenc des de la caiguda de Lehmann Brothers l’any 2008, el govern dels Estats Units ha garantit que els dipositants tenen els diners assegurats. “El sistema bancari és resilient, en bona part gràcies a les reformes que es van impulsar després de la crisi financera”, ha apuntat l’executiu en un comunicat.

En paral·lel, el Banc d’Anglaterra ha informat que el grup HSBC adquirirà la divisió britànica de Silicon Valley Bank per estabilitzar la situació i assegurar la prestació de serveis bancaris. “Cal minimitzar la disrupció al sector tecnològic del Regne Unit i reforçar la confiança en el sistema financer”, ha remarcat el regulador. En la mateixa línia que el govern nord-americà, el tresor britànic ha assegurat que els diners dels inversors estan segurs i que els clients no notaran cap canvi en l’operativa de l’entitat.

Reacció de Joe Biden
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha dit aquest dilluns als ciutadans i els mercats que poden tenir “confiança que el sistema bancari és segur” després de la fallida del banc nord-americà Silicon Valley. “Gràcies a la ràpida actuació de la meva administració els últims dies, els estatunidencs poden tenir confiança que el sistema bancari és segur, els seus depòsits estaran allà quan els necessitin i les petites empreses de tot el país que tenen els seus comptes en aquests bancs podran respirar tranquil·les sabent que podran pagar els treballadors i pagar les factures”, ha dit Biden en una declaració en què ha remarcat que els clients poden “estar tranquils” perquè podran accedir als seus diners.

En la declaració, el president dels Estats Units ha afirmat que s’acomiadarà la direcció d’aquests bancs. Pel que fa als inversors, Biden ha remarcat que “no estaran protegits” perquè van assumir un risc del qual eren coneixedors. A més, ha subratllat que cal accedir a la “comptabilitat completa” de com s’ha arribat a aquesta situació i portar a terme mesures perquè “no torni a succeir”.

Preguntat sobre aquesta qüestió, el portaveu de la Comissió Europea en matèria financera, Daniel Ferrie, ha assegurat que estan seguint la situació i ha remarcat que el banc té una presència “molt limitada” a la Unió Europea. Al seu torn, el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha apuntat que no veuen “risc de contagi”. “Hem de vigilar la possibilitat de contagi indirecte, però per ara no la veiem com un risc”, ha afegit.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483