Dilluns, 15 de abril del 2024

La Comissió Europea reclama el suport de l’Eurocambra per impulsar la unió bancària i evitar casos com el del SBV

Els eurodiputats demanen als estats que actualitzin periòdicament els salaris mínims adaptar-los als llindars de pobresa

|

La Comissió Europea ha demanat al Parlament Europeu que doni suport en la missió d’impulsar la unió bancària a la UE per evitar casos com el del banc nord-americà Silicon Valley, que va entrar en fallida el divendres passat. En una intervenció aquest dimecres des de l’Eurocambra d’Estrasburg, la comissària de Serveis Financers i Estabilitat Financera, Mairead McGuiness, ha apuntat que el col·lapse de l’entitat estatunidenca és un recordatori que la UE també necessita “eines més efectives”, tot subratllant la importància de disposar de mecanismes reforçats per afrontar crisis i assegurar dipòsits. Al seu torn, els eurodiputats han remarcat que cal aplicar el marc de Basilea III per vigilar els bancs i reduir els riscos al sector.

“És molt important que mirem què passa i continuarem fent un seguiment de tots els elements”, ha assenyalat McGuiness, en referència a la situació als Estats Units. Per altra banda, la dirigent irlandesa ha assegurat que la Comissió Europea està treballant en una proposta sobre la gestió de crisis i la garantia de dipòsits a la Unió Europea que serà “molt ambiciosa” i que espera presentar “aviat”.

No obstant això, ha volgut posar en relleu els requisits que han de seguir els bancs de la UE -més estrictes respecte als Estats Units- i ha assegurat que, si el Silicon Valley Bank hagués actuat de la mateixa manera al Vell Continent, “segurament es trobaria en una situació de liquiditat molt més bona”.

Per la seva part, els eurodiputats han mostrat el seu compromís amb l’estratègia de l’executiu comunitari, tot i que han demanat més ambició. L’eurodiputat d’En Comú Podem, Ernest Urtasun, apuntat que els nous acords de Basilea “no compleixen amb els estàndards internacionals” i ha lamentat que s’estigui incomplint la promesa de no rescatar els bancs amb diner públic.

Altres diputats també han alertat que fallides com les de Silicon Valley Bank poden acabar contagiant tota l’economia pel fet que estan especialitzats a finançar la indústria digital -un sector que “no coneix fronteres”, han destacat- i que completar la unió de mercats de capitals és una qüestió “urgent”.

Els eurodiputats demanen als estats que actualitzin periòdicament els salaris mínims
En la mateixa sessió, el Parlament Europeu ha demanat als estats que actualitzin de forma periòdica els seus salaris mínims per assegurar que reflecteixen els nivells nacionals de pobresa i, d’aquesta manera, “garanteixin uns mínims estàndards de vida”. En una resolució adoptada aquest dimecres al ple d’Estrasburg -aprovada amb 336 vots a favor, 174 en contra i 121 abstencions-, els eurodiputats han defensat que l’adopció d’aquesta recomanació també facilitaria l’accés al mercat laboral a les persones que s’han desvinculat per complet de buscar feina. A més, han subratllat la importància de donar a conèixer totes les novetats als col·lectius més desfavorits i als afectats per la bretxa digital per facilitar-los l’accés a aquestes mesures.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483