Dissabte 16 octubre 2021

La CNMC imposa un multes per 6,3 MEUR a 22 firmes de consultoria per manipular licitacions públiques durant deu anys

La Generalitat és una de les administracions afectades per la trama, on hi apareixen noms com Deloitte, KPMG o PwC

|

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat multes per un total de 6,3 milions d’euros a 22 firmes de consultoria i a diversos dels seus directius per haver manipulat licitacions públiques durant almenys deu anys. Entre les sancionades hi apareixen noms de grans consultores com Deloitte, KPMG o PwC, així com Indra, Red2Red o Altia. Segons Competència, les empreses es van distribuir en dos càrtels –regió nord i nacional- per evitar competir entre elles en contractes negociats sense publicitat i així incrementar el preu que pagaven a les administracions. Entre les afectades hi ha la Generalitat de Catalunya, el govern espanyol o la Generalitat Valenciana, entre d’altres.

Segons ha informat l’organisme competencial, entre els anys 2008 i 2018, les firmes sancionades van dividir-se en dos càrtels. A través d’aquesta xarxa, s’intercanviaven informació comercial sensible i es posaven d’acord per no competir quan participaven en licitacions per oferir serveis de consultoria a les administracions.

En general, operaven a partir de contractes negociats sense publicitat, un tipus de contracte on l’administració convida a un nombre reduït de persones perquè presentin les seves ofertes en competència. Un cop rebuda l’oferta, una de les consultores convidades a participar en el concurs sol·licitava a la resta que presentessin una oferta perdedora o que declinessin la participació en el concurs. En alguns casos, la mateixa consultora que optava a adjudicar-se el concurs era la que escrivia la carta de renúncia d’altres competidors.

A través d’aquest mètode, les empreses elevaven els preus que pagava l’administració, argumentant millores en la qualitat del servei. La CNMC ha qualificat les infraccions de “molt greus” i subratlla que les conductes van impactar “de ple” a l’erari públic, ja que els contractes es pagaven via pressupostos.

El càrtel de la regió nord va aconseguir manipular almenys 101 licitacions d’organismes com el govern de Cantàbria, la Junta de Castella i Lleó, la Diputació Foral de Biscaia o diversos departaments del govern basc. També en van sortir perjudicats ajuntaments com el de Bilbao, Santander, Vitòria, Sestao o Barakaldo, entre d’altres. Pel que fa al càrtel nacional, aquest va incidir en almenys 72 contractes convocats pel Ministeri d’Hisenda, el Ministeri de Treball o el Ministeri d’Economia. A la llista d’afectats també hi apareixen la Generalitat de Catalunya, el govern de les Illes Balears, la Generalitat Valenciana o la Comunitat de Madrid.

Sancions a directius i empreses
La CNMC ha imposat multes per 5,87 MEUR a les 22 empreses d’auditoria implicades en la trama i per 439.000 euros a diversos dels seus directius. La sanció més elevada és per Deloitte, que ha estat multada amb 3,99 MEUR. A continuació apareix PwC, amb una sanció de 670.000 euros, seguida d’Idom Consulting (640.000 euros), Bmasi Strategy (153.529 euros) i 97S&F (131.593 euros). Pel que fa als directius les multes més altes són per a l’apoderada de Deloitte, Ana Andueza (55.000 euros); l’apoderat de 97S&F, Leandro Ardanza (55.000 euros), i l’administrador únic de Bmasi Strategu, Sabin Azua (35.000 euros).

Segueix-nos

680
1,487