Dijous 27 gener 2022

La Cambra avisa que Catalunya ha d’invertir 59.024 MEUR en renovables en 30 anys: “Cal actuar amb molta urgència”

L'ens fa una crida a desencallar els projectes i alerta que "no es pot permetre" dependre d'altres territoris

|

Les inversions necessàries per garantir que Catalunya assoleix la neutralitat climàtica el 2050 s’eleven fins als 59.024 milions d’euros en 30 anys, segons els càlculs de la Cambra de Comerç de Barcelona. L’ens cameral ha elaborat un estudi en el qual asseguren que Catalunya hauria d’incrementar la capacitat de generar energia renovable fins als 67.071 megawatts d’aquí a 30 anys, 62.980 més dels que hi havia instal·lats l’any passat. Per això, l’ens ha fet una crida a desencallar els projectes presentats i a evitar dependre d’altres territoris: “Cal actuar amb molta urgència. Cal desencallar la implantació de nous projectes, des del 2013 no s’ha instal·lat cap parc renovable”, ha dit la presidenta de la Cambra, Mònica Roca.

Així doncs, segons els càlculs de la Cambra, Catalunya hauria de dedicar cada any de mitjana l’equivalent al 0,67% del PIB per disposar d’un sistema elèctric 100% renovable l’any 2050 i ser “sobirana energèticament”. Aquesta inversió hauria de començar ja aquest any amb 789 milions d’euros per reactivar el sector, que ha estat paralitzat per les moratòries arran de les queixes dels territoris afectats pels parcs. L’informe presentat aquest dilluns també subratlla que caldrà ocupar més del 17% del territori per produir energia renovable, però matisa que un terç d’aquest percentatge es podria cobrir amb teulades de les ciutats o dels polígons industrials.

Els representants camerals han explicat que gran part d’aquests avenços en desplegament d’energia neta s’haurien de materialitzar abans del 2030, quan comença l’apagada de les centrals nuclears catalanes. Fins llavors, s’haurien de donar els permisos per instal·lar fins a 13 gigawatts de potència, que són els mateixos que “el Govern té sobre la taula sense resoldre”, ha dit Roca.

Davant del risc que aquest desplegament d’energia renovable es faci de pressa en altres zones, la presidenta de la Cambra de Comerç ha insistit que “la Catalunya del futur no pot dependre energèticament d’altres territoris”. Roca ha reiterat que és necessari que hi hagi “esforços per part de tothom” i que s’aconsegueixi un “canvi cultural” per superar aquest “desafiament majúscul”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,501