Dissabte 16 octubre 2021

Gran acte publicitari de Sánchez al Congreso

Es passarà tot el matí anunciant i prometent coses moltes de les quals, com aturar els desnonaments, no són veritat

|

Pedro Sánchez té la síndrome de Pepe Isbert a “Bienvenido Míster Marshall”, que en síntesi és: “caurà una pluja de milions que vénen de fora i serà mèrit meu” i surt al balcó a anunciar-ho mentre que ordena a tothom engalanar el poble:

Fet el context històric del discurs d’avui del president espanyol, en el dia del 90è aniversari de la Segona República, que l’actual habitant de La Moncloa ha tingut la barra de fer-se seva, intentem desgranar el que ha dit:

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres durant la seva compareixença al Congrés que un cop acabi l’estat d’alarma el pròxim 9 de maig el seu executiu prorrogarà tres mesos més totes les mesures dels darrers reials decrets en matèria de desnonaments i lloguer. Sánchez ha assegurat que l’objectiu del seu govern és que “no es quedi ningú enrere” i defensa “una vida digna”. D’aquesta manera es prorrogarà tres mesos la possibilitat de demanar una moratòria o condonació parcial del lloguer quan el propietari sigui un gran tenidor o una entitat pública. També s’amplien tres mesos els contractes que es poden acollir a una pròrroga extraordinària de sis mesos del lloguer en els mateixos termes que el contracte que expiri.

A més, es prorroga la suspensió dels desnonaments i llançaments a arrendataris vulnerables sense alternativa habitacional, incloses les llars afectades per processos de desnonaments que no derivin de contractes de lloguer, sempre i quant hi hagin dependents, víctimes de la violència masclista o menors d’edat a càrrec. Totes aquestes mesures tenien vigència fins a la finalització de l’estat d’alarma, el 9 de maig, i es prorrogaran fins el 9 d’agost. Segons Sánchez es complementen amb altres mesures que ja estan en marxa sobre habitatge, entre les que pretén sumar en breu la Llei d’Habitatge.

Sánchez reivindica els valors de la República
Sánchez ha obert el debat recordant el 90 aniversari de la proclamació de la República, un projecte “modernitzador” que “buscava la consolidació de la pau” i “prioritzar el valor de la democràcia”. “Aquell projecte que va néixer avui fa 90 anys era el primer d’Espanya que apostava per l’educació i la ciència com a motor de la modernitat”, ha dit, i el darrer vincle amb aquell projecte és la signatura de l’entrada d’Espanya a la Unió Europea el 1985. “30 anys després els rellotges no s’aturen i serà la democràcia, la Constitució i Europa qui s’imposi al discurs de l’odi i ens ajudi a superar la pitjor crisi sanitària, econòmica i social”.

Presenta el pla de recuperació
Sánchez ha presentat el pla de recuperació, que ja va avançar dimarts en roda de premsa després del Consell de Ministres i enviarà aquest mes d’abril a la Comissió Europea, i ha reiterat que és un “gran motor” per a l’economia espanyola. El president del govern espanyol ha tornat a explicar que un 40% de les inversions seran per a la transició ecològica, el 31% a la transformació digital, un 10,5% a eduació i formació i un 7% en I+D+i.

El pla desglossa com s’invertiran els 70.000 MEUR previstos entre 2021 i 2023 al voltant de 20 programes tractors. La partida més elevada és de 13.203 milions d’euros que es destinaran a l’estratègia de mobilitat sostenible que vol impulsar el vehicle elèctric. La segona inversió més elevada és de 6.820 MEUR i s’usarà per a la rehabilitació d’habitatges i regeneració urbana amb, entre d’altres, la instal·lació de panells solars. El pla preveu destinar 4.315 MEUR a la modernització de les administracions públiques, 4.066 MEUR a la digitalització de petites i mitjanes empreses i 3.999 MEUR al desenvolupament de la xarxa 5G.

El pla també preveu invertir 3.782 MEUR en la nova política industrial basada en l’economia circular i la gestió de residus, 3.593 MEUR en un pla de competències digitals, 3.400 MEUR per al sector turístic, 3.380 MEUR per al desenvolupament del sistema de ciència i 3.165 MEUR per al desplegament d’energies renovables.

A la nova economia de les cures preveu destinar-hi 2.492 MEUR, a les noves polítiques per fer un mercat de treball dinàmic 2.363 MEUR, a la preservació del litoral i recursos hídrics 2.091 MEUR, a un pla estratègic de formació professional 2.076 MEUR, a la modernització i digitalització del sistema educatiu 1.648 MEUR, a la conservació d’ecosistemes 1.642 MEUR, a un full de ruta de l’hidrogen renovable 1.555 MEUR, a infraestructures elèctriques 1.365 MEUR, a la renovació del sistema sanitari 1.069 MEUR i 500 MEUR a l’estratègia d’intel·ligència artificial.

Segueix-nos

680
1,487