Setmanari digtal d'economia

Dilluns 27 març 2023

Els taxistes convoquen vaga entre el 31 de gener i el 3 de febrer, coincidint amb el congrés audiovisual ISE

Centenars de taxistes recorren el centre de Barcelona contra Free Now i les VTC

|

Els taxistes han decidit en assemblea, aquest dimarts al migdia, convocar vaga entre el 31 de gener i el 3 de febrer, coincidint amb la celebració de la fira Integrated Systems Europe (ISE) a la Fira de Barcelona. El sector ha pres aquesta decisió després de constatar que no els rebria el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni el conseller de Territori, Juli Fernández. El coordinador d’Élite Taxi, Tito Álvarez, ha assenyalat que aquesta és una “aturada que ningú vol” i ha deixat clar que ara està en mans de la Generalitat fer propostes per arribar a un acord que haurà de ratificar l’assemblea. Álvarez ha deixat la porta oberta a estendre les mobilitzacions pel Mobile World Congress, que se celebra un mes més tard.

La marxa lenta que els taxistes han començat aquest matí a l’avinguda Maria Cristina i que ha transcorregut pel centre de Barcelona fins al Parlament ha acabat amb una assemblea a les portes del parc de la Ciutadella, on els assistents han aprovat anar a la vaga durant la fira audiovisual ISE. En total, a la protesta hi han assistit 550 taxistes, segons l’Ajuntament de Barcelona, i fins a 3.000, segons els organitzadors. La marxa els taxistes ha començat quan passaven uns minuts de dos quarts d’onze del matí i en acabar, a l’Estació de França, han fet l’assemblea.

Tot això s’ha fet amb les consabudes molèsties per als ciutadans sense que els Mossos o la Guàrdia Urbana hagin fet cap desplegament especial, ben a l’inrevés del que s’ha anunciat que es farà el dijous per la visita dels presidents Sánchez i Macron. Aleshores el desplegament, no per cotxes ocupant l’espai públic per a uns interessos particulars, sinó contra ciutadants legitimament protestant, serà d’envergadura un macrodispositiu dels Mossos amb restriccions al trànsit, serveis de subsòl, la unitat canina, la de mobilitat, la de seguretat ciutadana o els drons.

El coordinador i portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, ha tornat a posar sobre la taula les tres demandes que reclama que la Generalitat incorpori a la Llei del taxi o ho faci a través de la Llei d’acompanyament dels pressupostos o d’un decret llei. “En una setmana o deu dies es poden posar en marxa i hi ha majoria parlamentària”, ha comentat. En primer lloc, el sector reclama que es distingeixi clarament les empreses dedicades als serveis de la informació i operadors de transports, com ja queda definit en a jurisprudència del TJUE. En aquest sentit, considera que operadores com Free Now o plataformes VTC són operadors de transport i han de tenir la seu a l’Estat i complir les tarifes amb “descomptes no agressius”.

En segon lloc, Álvarez ha citat que els operadors de taxi tinguin limitat a un 15% el nombre de llicències, unes 1.800 com a màxim, a tot Catalunya per evitar situacions de monopoli. Per últim, ha reiterat la necessitat que la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra retirin de la circulació les VTC que no compleixen amb la normativa. “La Guàrdia Urbana no té ordre de complir amb el decret llei i els Mossos tampoc, almenys això el que ens diuen internament”, ha assenyalat.

Amb tot, el coordinador d’Élite Taxi ha deixat clar que exigiran el compliment de totes les mesures, i no “una o una i mitja”, i ja ha advertit que també podrien convocar mobilitzacions pel Mobile World Congress, entre el 27 de febrer i el 3 de març. “Sembla mentida que estiguem amenaçant amb vagues perquè es compleixi la llei”, ha lamentat el coordinador d’Élite Taxi, que ha reclamat a les administracions que actuïn contra les plataformes.

En una atenció als mitjans de comunicació posterior a l’assemblea, Álvarez ha fet una crida als sectors econòmics de la ciutat, com Foment del Treball, hotelers i restauradors, de qui ha dit que els “encanta” treballar per a les plataformes com Uber Eats, que es posin “mans a l’obra” per salvar la fira. Pel que fa una negociació amb la Generalitat, ha demanat que Territori els concreti mesures i terminis. “Ara una trucada servirà de poc”, ha avisat.

Mentrestant, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha comentat durant en la roda de premsa posterior al Consell Executiu que aquest dimecres hi haurà una trobada entre la Generalitat i els responsables del sector del taxi i que la reunió ja estava prevista.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,499

Publireportatge