Divendres, 29 de març del 2024

Els sous es redueixen un 3% el 2021 pels efectes de la pandèmia, segons un estudi d’ICSA i EADA

Directius i comandaments intermedis, els únics col·lectius que esquiven la pèrdua de poder adquisitiu els últims 15 anys

|

Els sous a l’Estat durant l’any 2021 s’han reduït un 3% pels efectes de la pandèmia, segons un estudi presentat aquest dimecres pel grup ICSA i EADA Business School. L’informe, però, revela una caiguda desigual segons el rang del treballador. El sou mitjà de la majoria dels assalariats s’ha reduït un 0,56% respecte a l’any passat, que equival a 131 euros menys. Pel que fa als comandaments intermedis, la caiguda ha estat de l’1,88% (809 euros menys), mentre que el salari dels directius ha disminuït un 4,1% (3.539 euros menys). No obstant això, l’estudi indica que tant directius com càrrecs intermedis han esquivat la pèrdua de poder adquisitiu durant els últims 15 anys, mentre que la capacitat de compra dels treballadors s’ha reduït un 0,64%.

La indústria, el comerç i el turisme i el transport han estat els sectors on més s’han reduït els salaris dels treballadors arran de la crisi de la covid-19. En activitats com la banca i la construcció, en canvi, els sous dels empleats s’han incrementat notablement.

Pel que fa als càrrecs intermedis, en canvi, els sous en sectors com el transport o la construcció s’ha incrementat, mentre que en la resta d’activitats han disminuït. En el cas dels directius, les caigudes salarials més accentuades s’han registrat a la construcció, la indústria i al sector de banca i assegurances mentre que en àmbits com el transport i la construcció s’han vist millores destacades.

A Catalunya, la retribució mitjana de la majoria dels assalariats se situa en els 24.564 euros anuals, per sobre la mitjana espanyola (23.400 euros). De fet, Catalunya ocupa la tercera posició de la llista, superada només per Madrid (24.942 euros) i Navarra (24.852 euros). Pel que fa als comandaments intermedis, Catalunya ocupa la segona posició del rànquing, amb un sou mitjà de 43.245 euros anuals. Per sobre apareix novament Madrid, amb 44.821 euros, mentre que la mitjana espanyola se situa en els 42.247 euros pel col·lectiu i per als directius, Catalunya presenta un salari mitjà de 86.791 euros anuals, per sobre els 82.719 euros de mitjana a l’Estat. Un cop més, Catalunya es veu superada únicament per Madrid, on el sou mitjà dels directius és de 88.758 euros.

Clam per modificar el model retributiu
Durant la presentació de l’informe, el president del grup ICSA, Ernesto Poveda, ha comentat que “el creixement desorbitat de l’IPC està trastocant el model retributiu, excessivament subjecte al sou fix indexat a l’IPC”. En aquest sentit, ha defensat l’aplicació d’un model de retribució més flexible que tingui en compte altres factors. “Estem parlant de tenir en compte els resultats de les empreses i altres elements que millorin el poder adquisitiu dels treballadors”, ha comentat.

Per altra banda, el professor d’EADA Business School, Jordi Assens, ha assegurat que Espanya és “un dels països que pitjor està sortint de la crisi de la covid” i ha lamentat que els salaris fa temps que estan estancats. A més, ha remarcat que la seva impressió és que ara mateix “no hi ha un projecte real per incrementar el poder adquisitiu dels treballadors”.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483