Dissabte, 27 de juliol del 2024

Els sous dels convenis pugen un històric 3,75% però CCOO avisa que és insuficient per eixugar la inflació

El sindicat constata que s'amplia el biaix de gènere ja que l'augment en sectors feminitzats està per sota la mitjana

|

Els salaris de convenis sectorials a Catalunya han pujat un 3,75% el 2022, una pujada històrica que no ha sigut suficient per eixugar la pèrdua de poder adquisitiu per l’increment rècord de la inflació, que ha tancat l’any amb una taxa interanual del 5,2% però amb un augment acumulat durant l’any de més del 8%. Així ho indiquen les dades de l”Informe de negociació col·lectiva sectorial catalana 2022′ que ha presentat CCOO aquest dilluns. Segons el sindicat, 634.000 treballadors tindran un increment igual o superior al 4%. D’altra banda, l’organització s’ha mostrat preocupada perquè durant el 2022 s’ha constatat que ha crescut el biaix de gènere, ja que els increments en sectors feminitzats estan per sota de la mitjana. Les dades que ha presentat CCOO fan referència als convenis sectorials d’àmbit autonòmic, que inclouen el 55% dels treballadors a Catalunya; molt per davant dels estatals (30%) i els d’empresa (15%).

L’organització s’ha mostrat especialment preocupada perquè durant el 2022 s’ha constatat que ha crescut el biaix de gènere, ja que els increments en sectors feminitzats estan per sota de la mitjana. En concret, l’increment de les dones és d’un 3,55% davant del 3,92% dels homes. A més, els convenis més feminitzats tenen pitjors increments. Per exemple, hi ha tres vegades més de dones amb un increment salarial per sota del 2,5% que d’homes. Durant el 2022, hi va haver 90.000 dones amb un increment salarial per sota del 3%, i per tant, amb cinc punts de pèrdua de poder adquisitu, pràcticament el doble que d’homes (44.000). També han denunciat que entre els convenis amb negociació bloquejada hi ha un percentatge més alt de dones (58%) que d’homes representants (41,6%). Segons CCOO, les patronals dels sectors feminitzats bloquegen la negociació quan la principal reivindicació és el salari.

Un 30% d’empleats cridats a vaga
D’altra banda, han posat en valor el paper de les mobilitzacions dels treballadors per aconseguir increments de sou, ja que el 30% dels empleats han estat cridats a vaga en algun moment de l’any. Com a fruit de la negociació col·lectiva, també han destacat la “forta recuperació” de les clàusules de revisió salarial que s’han introduït en 19 de 30 convenis pactats, el 63%.

La majoria d’aquestes clàusules inclouen increments salarials que s’aplicaran al final del període de vigència del conveni, el 2023 o el 2024. Aquesta figura es va donar cobertura al 16% de convenis sectrorials en vigor el 2021.CCOO ha reivindicat que, gràcies a la mobilització, s’ha aconseguit un increment acumulat de sou de prop del 10% en tot el periode de vigència del conveni, que és de 3,2 anys de mitjana.

Mesures alternatives
Tot i posar en valor els acords aconseguits, el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha lamentat que no s’hagin pres altres mesures per rebaixar la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors. En aquest sentit, ha criticat les mesures “unilaterals” preses pel govern espanyol a inicis d’any com a ara la rebaixa de l’IVA dels productes essencials i que, ‘de facto’ hagi deixat de banda la negociació d’un pacte de rendes que inclou sous, beneficis i impostos. “El govern de l’Estat ha renunciat a un pacte de rendes i ha deixat màniga ampla a la patronal perquè ha pres mesures des de la unilateralitat i de manera arbitrària”, ha dit Pacheco.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483