Setmanari digtal d'economia

Dissabte 1 octubre 2022

Els API es mostren “decebuts” amb la nova llei d’habitatge i reclamen definir el perfil dels professionals del sector

L’associació considera que la regulació és un “empeny insistent en frenar” la inversió

|

El Consell General dels Col·legis Oficials dels Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI) s’ha mostrat “decebut” amb l’avantprojecte de llei aprovat aquest dimarts en el Consell de Ministres en matèria d’habitatge perquè no especifica quin ha de ser el perfil dels intermediaris de les operacions. “Hem esperat vint anys aquesta llei marc a escala estatal i ara la coalició de govern ha omès un aspecte bàsic per a la defensa del consumidor”, ha lamentat el president del Consell General dels COAPI, Gerard Duelo. L’associació ha afirmat que la normativa suposa un “empeny insistent en frenar” la inversió en el sector i ha anunciat que presentarà al·legacions al respecte.

Els agents de la propietat consideren que la legislació hauria de definir el perfil del professional encarregat de les transaccions immobiliàries, amb referència a la formació o experiència necessària per exercir la professió. “L’avantprojecte de llei no aborda amb suficient valentia la dificultat d’accés a l’habitatge estructural ni la garantia que els operadors siguin agents de la propietat o associats”, ha coincidit el president del COAPI de Santa Creu de Tenerife, Jesús Martín López – Samaniego.

El directiu considera que els agents haurien de tenir una regulació mínima que especifiqui, per exemple, la formació necessària per dur a terme aquestes operacions. Així mateix, ha assegurat que la regulació hauria d’incloure una “garantia” per als consumidors en cas de ser assessorats “fraudulentament”. En aquest sentit, el president del Consell General dels COAPI ha assegurat que elevarà les peticions de modificació als diferents partits polítics durant el tràmit parlamentari. Més enllà d’aquest aspecte, l’associació també ha criticat la definició de grans tenidors com a propietaris amb deu habitatges i ha assegurat que el criteri hauria de ser el compliment de la funció social de l’habitatge, i no el nombre d’immobles.

Per altra banda, l’assessora jurídica del Consell de COAPI de Catalunya, Montserrat Junyent, ha alertat que el recàrrec de fins al 150% en l’IBI “sense saber si hi ha una situació de desocupació i, per tant, si es compleix la funció social” pot arribar a considerar-se inconstitucional “per no protegir el dret a la propietat privada”. En aquest sentit s’ha pronunciat l’assessor jurídic del Consell General de COAPI de l’Estat, José Merino, que ha afirmat també que aquesta mesura suposarà un “doble gravamen”.

Merino també ha carregat contra la “inseguretat jurídica” del sector a l’Estat derivada de les “prohibicions constants” als desnonaments o “l’incentiu” de l’ocupació. “Aquest avantprojecte de llei és un empeny insistent en frenar la inversió en el sector immobiliari. Hauria de tenir mires molt més àmplies per garantir a propietaris i inquilins els drets constitucionals a l’habitatge”, ha manifestat.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,516

Publireportatge