Dijous 18 agost 2022

El Tribunal Suprem declara les propines a hostaleria com una “veritable condició de treball”

La resolució respon a una denúncia de CCOO després que Serunión prohibís als empleats rebre propines

|

El Tribunal Suprem, en sentència del 17 de juny de 2021, considera les propines a hostaleria com una “veritable condició de treball”. L’alt tribunal ha assegurat que les propines constitueixen “una clara avantatge que ha estat incorporada a la massa patrimonial dels empleats” i, com a tal, no pot estar suprimida per l’empresa sense una causa justificada i, en qualsevol cas, ha de ser en el marc d’un període de consultes amb la representació dels treballadors. La resolució respon a una denúncia de CCOO d’Astúries després que l’empresa encarregada de l’explotació de cafeteries Serunión prohibís als treballadors continuar rebent propines. CCOO ha celebrat aquesta sentència i ha recordat que servirà com a precedent a tot el sector de l’hostaleria i als treballadors.

L’empresa Serunión va prohibir a la plantilla posar un pot de propines. En les cafeteries de la companyia van penjar un cartell on es llegia ‘La nostra millor recompensa és que vostè torni a visitar-nos, per això no acceptem propines’. CCOO d’Astúries va demandar a Serunión davant el Tribunal Superior de Justícia, on es van desestimar les pretensions per considerar que la possibilitat de rebre propines no forma part del contracte de treball i, per tant, no és cap de les seves condicions.

Després del recurs per part de CCOO d’Astúries, el Tribunal Suprem, ha estimat els seus raonaments i ha declarat la propina com una condició de feina sense caràcter salarial, perquè no és una contraprestació per la feina, sinó una “liberalitat d’un tercer” que constitueix una “gratificació moral al treballador” per la qualitat de la feina duta a terme.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,517