Dissabte 16 octubre 2021

El secretari d’Universitats i Recerca defensa l’Estat propi per aconseguir “ser encara millors” en investigació

|

Redacció

El secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, ha assegurat avui que si Catalunya fos independent tindria les eines per “fer un pas endavant i ser encara millors” en matèria de recerca. En un acte a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), celebrada a Prada de Conflent, Navarro ha argumentat que la legislació espanyola evita que s’aprovin algunes “reformes clau” per fer polítiques pròpies, tant en captació de talent com en millora de la governança universitària. “Ens cal un Estat propi que ens permeti desenvolupar plenament el sistema d’universitats i recerca de Catalunya i que ens permeti competir internacionalment amb totes les eines possibles pròpies d’un estat avançat”, ha subratllat.

El responsable d’Universitats i Recerca també ha destacat que, en pocs anys, Catalunya ha aconseguit assolir un èxit “sense precedents en països de l’entorn” en matèria de recerca. Així, Navarro ha recordat que el Principat s’ha convertit en un referent a nivell internacional en àmbits com la genètica, la química o la fotònica gràcies “a la feina feta els darrers anys”.

Exemples d’excel·lència

Durant una taula rodona organitzada conjuntament per l’Universitat Catalan d’Estiu i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), Navarro ha elogiat iniciatives per incentivar l’arribada de talent a la regió, com la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), orientada a la contractació exclusiva del personal científic i acadèmic de gran talent. “Si portes gent bona i li dones llibertat passen coses meravelloses”, ha dit.

Entre altres exemples, el polític i doctor en biologia ha exposat que els investigadors d’ICREA recapten, per cada euro d’inversió pública, fins a 3 euros de fons europeus, i que Catalunya “és el tercer país amb un percentatge més alt d’estudiants que estudien en alguna de les  cent millors universitats d’Europa”.

Segueix-nos

680
1,487