Dimecres, 19 de juny del 2024

El retorn del visitant asiàtic al Mobile World Congress permetrà fregar la plena ocupació al sector turístic

Hotels i apartaments treballen per conscienciar els assistents al MWC sobre el consum responsable de l’aigua

|

El sector turístic frega la plena ocupació gràcies a un Mobile World Congress (MWC) que espera l’arribada de més de 95.000 congressistes a Barcelona. El retorn del visitant asiàtic ha portat optimisme als hotels i apartaments turístics, que preveuen millorar les xifres de fa un any i situar-se en nivells “similars” als d’abans de la pandèmia, segons expliquen diversos directius del sector a l’ACN. Aquest cap de setmana els allotjaments de la capital catalana ja tenen una gran ocupació perquè els turistes cada cop tendeixen més a allargar les estades. Enguany ressalten els preus per habitació, que segons el grup Sercotel s’han disparat un 40% respecte del 2019. Com a novetat, destaca la campanya del sector per conscienciar de la sequera.

 

Pocs dies abans que comenci el Mobile World Congress, el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, evita avançar xifres sobre les previsions d’ocupació, tot i que sí deixa clar que espera que “segueixin millorant les dades de l’any passat i de fa dos anys”. En aquest sentit, recorda que, si bé el 2022 encara s’estava sortint del confinament, el 2023 ja es van recuperar pràcticament les xifres prepandèmia. En tot cas, Casals diu que prefereix esperar la finalització del congrés per donar dades d’ocupació.

 

Per la seva banda, el director executiu del grup d’hotels Sercotel, Josep Rodríguez, avança que a la capital catalana tenen “gairebé ple” durant el MWC, amb ocupacions que s’enfilen fins al 98% i igualen els nivells del 2019, abans de la pandèmia. A l’àrea metropolitana de Barcelona les xifres baixen lleugerament, fins al 94%, però, en qualsevol cas, el directiu hoteler celebra l’èxit “rotund” del congrés, que permet “omplir la ciutat”. Sercotel compta amb quatre hotels a Barcelona i una desena a l’àrea metropolitana.

 

Pel que fa als allotjaments turístics, el president de l’associació sectorial Apartur, Enrique Alcántara, explica que se situen al voltant del 95% d’ocupació, una xifra “similar” als registres prepandèmia. “Estem molt contents i satisfets, el Mobile és un esdeveniment importantíssim pel nostre sector perquè ens permet salvar el mes de febrer”, valora.

 

La majoria de les reserves s’han fet uns dos mesos abans i els dies més activitat seran entre aquest diumenge i el pròxim dimecres.

 

Preus a l’alça als hotels i retorn dels asiàtics

 

En relació amb els preus, el Gremi d’Hotels argumenta que no pot donar xifres de futur per una qüestió legal i no fer-los empènyer a l’alça o a la baixa. Sercotel precisa que enguany el preu mitjà per habitació s’ha encarit un 30% en comparació amb l’any passat i entre un 40% i un 45% respecte del 2019, fins a situar-se per sobre dels 300 euros per habitació al centre de la capital catalana. Al seu torn, els apartaments turístics apunten que els preus són “similars” als de fa un any.

 

Amb tot, el perfil de visitant que aterrarà a Barcelona aquests dies també serà semblant al d’altres edicions, és a dir, el d’un president, CEO o alt directiu d’empresa tecnològica que farà molta despesa a la ciutat en hotels i restauració. “És d’un nivell molt elevat”, resumeix Casals. A més, any rere any es confirma la tendència d’aquests directius d’arribar uns dies abans del congrés o allargar la seva estada pel final. “Això passa des de fa molts anys, és una tendència que es va generalitzant”, afirma el director general del gremi. “Estem parlant de 10 dies de gairebé ocupació a la ciutat”, afegeix Rodríguez.

 

Enguany el sector celebra el retorn del visitant asiàtic després de la pandèmia. També destaquen els clients nord-americans, francesos, alemanys i italians. Apartur assegura que en el seu cas la majoria de les reserves són per part d’empreses, que envien tres o quatre persones a un mateix apartament i així poden aprofitar per “treballar i reunir-se”. “Els congressistes cada cop fan servir més apartaments turístics perquè els hi convé tenir aquestes zones de reunions exclusives per a ells, és una cosa que valoren molt”, explica Alcántara.

 

Sense taps per fer banyeres: el sector treballa per conscienciar de la sequera

 

Preguntats sobre la sequera, Manel Casals reivindica que el sector ja fa un temps que ha aconseguit reduir el consum per client i explica que aquests dies de Mobile es reforçaran els missatges en forma de díptics i en format digitals  -per mostrar en pantalles de TV o les dels ascensors-  per conscienciar sobre la situació que pateix Barcelona.

 

Aquesta setmana, el gremi remarcava en un comunicat que el sector hoteler “no és un gran consumidor d’aigua” i que està “plenament conscienciat i implicat amb el consum responsable i sostenible”. En aquest sentit, Casals recorda que un estudi conclou que en els darrers set anys el consum s’ha reduït un 40% gràcies a l’aplicació de noves tecnologies que en permeten l’estalvi. Ara bé, el mateix estudi apunta que un client d’un hotel de gran luxe o cinc estrelles consumeix 242 litres al dia.

 

El director executiu de Sercotel també coincideix a dir que el sector “fa tot el que es pot” per conscienciar la seva clientela de la sequera i assegura que els hotels de la capital catalana consumeixen menys aigua que la mitjana de la resta de l’Estat. A banda dels cartells que demanen fer un ús responsable de l’aigua, en el seu cas el grup també ha apostat per retirar els taps de les banyeres de les habitacions i tan sols entregar-los als clients que específicament ho demanen. “S’intenta fer tot el que es pot perquè la situació de sequera és extrema i som els primers conscients que cal ajudar als clients a què ens ajudin”, diu Rodríguez.

 

Per la seva banda, Alcántara reivindica els apartaments turístics com el tipus d’allotjament “més sostenible”. “Una pernoctació en un apartament consumeix quatre vegades menys aigua que un hotel de cinc estrelles”, assegura. “Si tothom s’allotgés en un apartament turístic en comptes d’un hotel de cinc estrelles, s’estalviaria un munt d’aigua”, etziba. Durant el MWC Apartur repetirà la campanya que va fer durant l’ISE per informar els congressistes dels “perills” que comportarà el nou decret llei per regular els allotjaments turístics.

 

Bars, restaurants i discoteques també celebren l’arribada del Mobile

 

Els hotels i els apartaments turístics són només dos dels sectors que tindran una activitat extra durant els dies del Mobile. Els bars, restaurants i discoteques calculen ingressar fins a 105 milions d’euros la setmana que ve, una xifra que encara se situa un 8% per sota els nivells prepandèmia, segons les estimacions de la patronal Fecasarm. La despesa per persona i dia se situarà al voltant dels 300 euros en locals del centre de Barcelona.

 

I és que de fet una part dels assistents al Mobile World Congress ja han anat arribant des d’aquest divendres. L’aeroport del Prat sí que té previst superar l’operativa dels congressos celebrats abans de la pandèmia i espera 8.470 vols, amb 1,5 milions, un 12% més que el 2023, i un 2% més que el 2019. Els dies amb més activitat van ser aquest divendres i el pròxim 1 de març, amb 910 i 932 operacions respectivament. Les principals aerolínies que operen rutes intercontinentals tenen previst reforçar l’operativa coincidint amb el Mobile World Congress, amb vols addicionals, més places ‘Business’ o canvis en la flota per volar amb avions amb més capacitat.

 

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483