Dissabte 25 juny 2022

El resultat final de l’entremat de preus, topalls i compensacions és que la llum continua pujant

Cal ser un expert per entendre els càlculs segons la provinència de l'energia per fer llum, que ara carrega les culpes a l'onada de calor i el poc vent

|

Molta gent es deu rendir per entendre els jocs de mans i els factors que varien el preu del rebut de la llum, uns abaratint-lo i els altres apujant-lo, però, en definitiva, sense que s’hi noti altra cosa que una pujada contínua del que cal pagar per encendre el llum, cuinar amb la vitro o posar l’aire condicionat.

El preu de mitjana de l’electricitat en el mercat majorista per a aquest dijous serà de 170,81 euros el megawatt hora (€/MWh), un 3,15% superior al d’aquest dimecres, en el segon dia d’entrada en vigor del topall del preu de la tecnologia més cara, el gas, segons les dades publicades per l’operador del mercat ibèric (OMIE). Amb tot, s’ha de tenir en compte que la compensació pel preu real del gas que assumiran els clients de la tarifa regulada i indexada i que aquest djious s’ha disparat a 88,20 euros el MWh. Amb la compensació inclosa, el preu s’eleva fins als 259,01 euros el MWh, és a dir 45 euros més car que aquest dilluns i 76,3 euros més que fa una setmana. De fet, és el valor més alt en tres mesos.

La situació d’aquest dijous continua emmarcada en l’excepcionalitat per l’onada de calor, les poques ratxes de vent, baixa activitat fotovoltaica i l’elevada demanda. Per fer front a aquesta situació “extrema”, la programació de les centrals de cicle combinat registrada per dijous és “la segona més alta de la història” i només superada per valors del 2008, segons informa OMIE.

L’excepció ibèrica del mercat elèctric, aprovada per la Comissió Europea, limita el preu del gas per la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros el MWh durant un any. Amb aquest mecanisme, es deixa de pagar a les centrals de cicle combinat i de carbó el preu real, repartint-lo en les diferents subhastes del mercat. D’aquesta manera, seran els consumidors amb tarifa regulada o els que estan al mercat lliure, però amb una tarifa indexada que pagaran la diferència amb la seva factura. “Tota la demanda nacional és la que paga el preu de l’ajust”, afegeix l’operador.

Aquesta compensació, que es calcula de manera horària, ha pujat aquest dijous fins als 88,2 euros, enfront dels 59 euros que va marcar el dia anterior. Així doncs, el preu que pagaran els clients de la tarifa regulada serà de 259 euros el MWh de mitjana, un 15,6% més que aquest dimecres.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,525