Dimecres, 19 de juny del 2024

El PSC tasta el drama de l’espoli fiscal que pateixen els Països Catalans

Una de les alcaldies emblemàtiques dels socialistes, Pineda de Mar, lidera l’augment més elevat del IBI

|

És el municipi de més de 20.000 habitants que més puja l’impost aquest 2024, un 25%

Més de 200 veïns de diferents col·lectius s’han concentrat aquest dilluns a l’Ajuntament de Pineda de Mar (Maresme), coincidint amb la celebració del ple de gener, per protestar contra l’augment de l’IBI, que aquest any és del 25%. És el municipi de més de 20.000 habitants que més puja aquest impost a Catalunya, segons dades recollides per l’ACN. El portaveu del col·lectiu ciutadà Estel Groc, Raimon Miranda, afirma que es tracta d’una pujada “injusta” que s’hauria de poder “replantejar”, malgrat les ordenances fiscals ja són vigents -es van aprovar a l’octubre. Amb tot, els manifestants han volgut donar un “toc d’atenció” al govern municipal davant una situació que, alerten, pot afectar més greument als col·lectius més vulnerables.

Més de 200 persones protesten al ple de Pineda de Mar contra l’augment de l’IBI

Ja en el seu dia, el govern municipal va emmarcar aquest augment en un context “general” de l’augment de la pressió fiscal a Catalunya. El manteniment de la qualitat dels serveis i la congelació de l’IBI durant els darrers set anys són els principals arguments per justificar ara aquesta pujada.

Els veïns mobilitzats, però, ho consideren una “excusa” i demanen que, com passa en altres municipis, aquest augment es faci de manera “gradual” perquè l’impacte en les economies familiars no sigui “de cop”. Miranda recorda que actualment es viu una situació “d’emergència social” i que hi ha “molta gent a qui li costa arribar a final de mes”.

 

La protesta ha estat sorollosa a les portes de l’Ajuntament, amb crits contra el govern municipal i el seu alcalde, Xavier Amor. Els manifestants han titllat “d’atracament” la nova política fiscal del consistori. Amb l’inici del ple, la protesta s’ha traslladat a l’interior de les dependències municipals, on s’han viscut alguns moments de tensió.

 

Tot i que en l’ordre del dia no hi havia cap punt relacionat amb els impostos, durant el torn de control del govern municipal per part dels partits polítics, els veïns han demanat poder intervenir a la sessió, després que alguns grups plantegesssin  preguntes relacionades amb la mobilització veïnal.

 

L’alcalde, Xavier Amor, ha recordat que el Reglament Orgànic Municipal (ROM) no permet la intercenció del públic. Forçat per les preguntes dels grups, Amor ha acabat tornant a justificar la necessitat d’augmentar l’IBI aquest exercici i ha recordat que les ordenances fiscals es van aprovar fa tres mesos amb l’únic vot contrari de Junts.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,483