Dilluns 27 juny 2022

El projecte de Grifols a Andorra, “pedra angular” de la seva diversificació econòmica

Víctor Grífols diu que s'ha triat Andorra per l'experiència "súper positiva" a l'hora de treballar amb el país arran de la pandèmia de covid-19.

|

El cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, ha considerat aquest dilluns que el projecte del Centre de Recerca en Immunologia que la farmacèutica multinacional Grifols vol desenvolupar al Principat serà la “pedra angular” de la diversificació econòmica. Espot ha defensat, en una presentació de la iniciativa a representants polítics, que el Centre de Recerca encaixa amb el document Horitzó 23 –pla d’acció de l’executiu–, que busca la sostenibilitat, innovació i resiliència més grans.

El cap de govern ha agraït a Grifols que cregui “en el rigor i la capacitat per veure bé les coses” d’Andorra i ha defensat la idoneïtat de la recerca immunològica, que s’ha demostrat molt important per la crisi sanitària causada per la pandèmia de covid-19. Per l’executiu, ara cal implementar polítiques que permetin superar la crisi “des d’una nova perspectiva” i que consolidin els pilars tradicionals de l’economia del país, i el Centre de Recerca Immunològica compleix amb aquestes premisses.

De la seva banda, el conseller delegat de la farmacèutica, Víctor Grífols Deu, ha explicat que s’ha triat Andorra després de tenir una “experiència súper positiva” a l’hora de treballar amb el país arran de la pandèmia de covid-19. Així, ha destacat la “diligència i professionalitat” de la manera de treballar del Govern andorrà i ha explicat que feia uns anys que la farmacèutica treballava en la creació d’un centre de recerca i que hi havia altres possibles ubicacions.

RESPONENT ALS DUBTES DELS OPOSITORS
El conseller delegat de la farmacèutica ha destacat la “gran i estricta vocació de seguretat” de Grifols, i ha assegurat que en els més de 110 anys d’història de la companyia no han tingut mai cap problema a cap dels seus centres. Així ha respost el ceo de la farmacèutica als dubtes expressats per alguns opositors al futur centre de recerca immunològica sobre la seguretat dels laboratoris i els seus riscos associats.

De la seva banda, el cap de govern andorrà ha insistit que la normativa andorrana se sotmet a les “estrictes directives dels organismes internacionals” en matèria de recerca. En aquest punt, ha anunciat que aviat es tramitarà al Consell General –parlament– un projecte de llei sobre recerca sanitària, i ha assegurat que el centre es regirà per les “millors pràctiques ètiques, sanitàries i mediambientals”.

A nivell ambiental, Espot ha recordat que la mateixa Unesco ha afirmat que el projecte és compatible amb la declaració de Reserva de la Biosfera de la parròquia d’Ordino, on se situarà el centre. “No renunciarem de cap manera a un projecte beneficiós per a Andorra” a diferents nivells, ha assegurat el cap de govern, que entén que després del suport dels diferents grups parlamentaris a les modificacions legals realitzades, el de Grifols passa a ser un projecte de país.

CENTRE DE REFERÈNCIA MUNDIAL
El conseller delegat de Grifols ha explicat que serà un centre de “referència mundial en immunologia” i que comptarà amb una cinquantena d’investigadors que hi treballaran. Està previst que la construcció del centre acabi el 2023, i acollirà diferents laboratoris de recerca, espais per als serveis administratius associats i un auditori per poder organitzar simposis i esdeveniments per divulgar els avanços, ha detallat el director del departament Industrial de Grifols, Daniel Fleta.

La inversió serà de 25 milions d’euros i ja es treballa en l’avantprojecte, determinant les tecnologies i capacitats que haurà de tenir el centre, segons ha explicat Fleta, que també ha avançat que es treballa en la selecció d’un arquitecte local per fer l’obra. Grífols Deu ha assenyalat la ubicació “privilegiada” del centre andorrà i ha conclòs que “no hi ha cap dubte” que van triar bé on aixecar el centre de recerca immunològica.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,524