Setmanari digtal d'economia

Expliquem l'espoli fiscal que pateixen els Països Catalans

Dijous 21 setembre 2023

El preu del lloguer a Barcelona creix un 25,7% aquest any, fins als 19,3 euros per metre quadrat, segons Idealista

El Sindicat de Llogateres veu insuficients les mesures i exigeix que la congelació s'ampliï als nous contractes

|

El preu del lloguer a Barcelona ha crescut un 25,7% al llarg d’aquest 2022, fins a situar-se en els 19,3 euros per metre quadrat, segons un informe d’Idealista. De fet, només en quart trimestre de l’any s’ha encarit un 8,4% i un 3,4% només en l’últim mes. A més, s’han registrat increments en tots els districtes de la ciutat, encapçalats per Sarrià Sant Gervasi, amb un 29%; i seguit per l’Eixample (28,7%), Sant Martí (28,2%) i Ciutat Vella (22,5%). Els augments més moderats s’han produït a Horta Guinardó (15,4%), Sant Andreu (9%) i Nou Barris (8,7%).

Al conjunt de la demarcació, els preus han pujat un 16,5%, fins als 16,5 euros per metre quadrat, i al conjunt de Catalunya un 14,7%, fins als 16,7 euros. Per municipis de les comarques barcelonines, el major augment s’ha produït a Esplugues de Llobregat, amb un 18,7% més, mentre que el descens més destacat ha estat a Sant Adrià del Besòs, on els preus han retrocedit un 7,9%.

Pel que fa la resta de demarcacions catalanes, el preu del lloguer ha pujat en totes, segons Idealista. A la de Girona, ha estat d’un 25,7%, seguit de la de Barcelona (16,5%), Tarragona (7,1%) i Lleida (6,5%). Si es té en compte només les capitals, a Girona ciutat l’augment ha arribat al 19,2%, a Tarragona ha sigut del 7,4% i a Lleida del 0,6%. D’altra banda, Barcelona és la ciutat amb els preus del lloguer més cars, seguit de Sant Sebastià, amb 16,3 euros per metre quadrat; Madrid, amb 16,2 euros i Bilbao, amb 13,3 euros. A la part baixa, hi ha Càceres (6,3 euros per entre quadrat) i Palència (6,4 euros).

El Sindicat de Llogateres veu insuficients les mesures i exigeix que la congelació s’ampliï als nous contractes
El Sindicat de Llogateres ha valorat com a “insuficients” les mesures anunciades aquest dimarts pel govern espanyol. Ha valorat positivament l’obligació de prorrogar els contractes sis mesos i al mateix preu per evitar pujades abusives durant les renovacions o la negativa dels arrendadors de renovar. Tot i això, ha considerat que a la pràctica es posterga el problema sis mesos i només s’aplica per als contractes ja existents. Per això, ha reclamat que s’ampliï als nous lloguers. També ha valorat positivament la prorroga del límit del 2% de l’augment interanual dels contractes de lloguer indexats a l’IPC però torna a lamentar que només sigui per a lloguers ja vigents. Ha reclamat també elements sancionadors per garantir-ne el compliment.

El Sindicat ha considerat que amb aquest nou decret, el govern espanyol està reconeixent la necessitat, la utilitat i la urgència de regular el preus dels lloguers de forma generalitzada per a tots els llogaters, encara que ho faci “amb mesures insuficients i maldestres”. En aquest sentit, ha exigit que s’aprovi la Llei estatal d’habitatge abans que acabi la vigència de les mesures anunciades aquest dimarts. Ha acusat el PSOE de bloquejar la norma.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,484