Setmanari digtal d'economia

Dilluns, 05 de desembre del 2022

El Parlament tramitarà per lectura única la llei dirigida al Congrés per garantir l’accés als caixers automàtics

La normativa, d'ERC, JxCat, CUP i ECP, vol regular "un mínim de serveis" a municipis en risc d'exclusió financera

|

El Parlament ha aprovat tramitar per lectura única la proposició de llei a la cambra dirigida a la Mesa del Congrés dels Diputats per garantir que hi hagi caixers automàtics als municipis en risc d’exclusió financera i assegurar l’accés a tota la població als serveis bancaris. La normativa ha estat registrada per ERC, JxCat, CUP-NCG i En Comú Podem i vol regular “un mínim de serveis”. El PSC-Units, Cs i el PPC s’han abstingut, i Vox hi ha votat en contra. Un cop la cambra ha acordat que s’utilitzarà aquest procediment exprés de tramitació, la Mesa fixa el termini per presentar esmenes a la totalitat i a l’articulat fins divendres a les 14 hores. El debat d’aprovació es farà en el pròxim ple.

El text estableix que els municipis on ara no hi ha cap caixer n’hi ha d’haver un com amínim. Les despeses derivades de la instal·lació, el funcionament i el manteniment d’aquest servei anirien a càrrec de l’entitat financera corresponent.

La proposició de llei vol que als municipis es pugui fer retirada i ingrés de diners en efectiu, pagament de rebuts i tributs, consultes de moviments i saldos, obtenció d’extractes i realització de transferències. A més, també s’hi inclou una disposició addicional per garantir l’atenció presencial, ja que el govern no té competències per regular l’obligatorietat d’instal·lar caixers.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha carregat contra “l’abandonament de la banca privada de la majoria de la població” i ha advertit que tancar sucursals és “una qüestió de classe”. Reguant ha assenyalat que la solució passa per “treballar per una banca pública al servei de la gent i lluny de les mans dels rapinyaires”.

El diputat dels comuns Joan Carles Gallego ha demanat que a tots els municipis pugui haver-hi caixers automàtics, però també que hi hagi oferta presencial per atendre els usuaris als quals els costa. I ha reclamat que tot això es faci “sense implicar cap cost” per als usuaris i tampoc per a les arques públiques.

Des de JxCat, Jordi Munell ha advertit que aquesta proposició vol ser “efectiva” i, per això, de tramitació ràpida. “No inclou molts punts, però sí els necessaris per revertir” aquesta situació, ha justificat. Lluís Salvadó (ERC), ha afegit que aquest assumpe no es pot deixar només en mans de les entitats bancàries.

Des del PSC-Units, que s’ha abstingut, el diputat Jordi Riba ha opinat que aquesta proposició de llei es podria haver tramitat de manera ordinària, i ha apuntat que ja hi ha lleis al Congrés que van en aquesta línia.

Per Vox, aquesta no és una qüestió que depengui del Parlament. Des de Cs, Joan Garcia ha dit que aquesta normativa és “insuficient” i “incapaç” de donar resposta. Alejandro Fernández (PPC), que ha dit que la tramitació per lectura única no és la fórmula més adequada, creu que la llei no és del tot acurada.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,499

Publireportatge

Segueix-nos a

680
1,499