Setmanari digtal d'economia

Expliquem l'espoli fiscal que pateixen els Països Catalans

Dimecres 7 juny 2023

El govern espanyol estudia introduir als pressupostos de l’Estat impostos extraordinaris a les energètiques

El govern espanyol anunciarà en pocs dies la nova rebaixa al preu de la benzina i el gasoil

|

La vicepresidenta Tercera del govern espanyol i ministra de transició Ecològica, Teresa Ribera, ha afirmat aquest dimarts que el seu executiu estudia la possibilitat d’introduir als pressupostos generals de l’Estat per al 2023 “mesures excepcionals també des del punt de vista fiscal” als beneficis extraordinaris de les empreses energètiques. Ha fet referència a aquesta possibilitat respecte a les benzineres i també elèctriques que han obtingut beneficis importants fruit de sistema que els permet cobrar tota l’energia al preu de la més cara. “Serà important veure si necessitem una fiscalitat addicional per a les elèctriques i si cal una fiscalitat especial per al gas i el petroli”, ha dit.

En una entrevista a TVE, Ribera ha assegurat aquest dimarts que el seu executiu anunciarà “en pocs dies” les noves rebaixes al preu de la gasolina, que fins a final de mes suposa un descompte de 20 cèntims el litre. Segons Ribera, el govern espanyol mantindrà el descompte per “seguir acompanyant els professionals que necessiten aquestes gasolines i gasoils, però també els consumidors”, i ara estudia “si hi ha maneres més adequades de precisar qui són els subjectes diana que es veuen afavorits per aquestes mesures”.

En tot cas, si aquesta tria “no és eficaç, àgil i ràpida”, la seva intenció “és continuar treballant amb aquesta protecció que vam aprovar al març” i no ha descartat ni confirmat que l’ajuda de 20 cèntims augmenti fins als 30 cèntims. “Queden pocs dies i una mica de paciència per veure com prorroguem aquesta mesura”, ha sentenciat.

Ribera ha atribuït l’increment de preu de la benzina després de l’aplicació de la rebaixa de 20 cèntims al fet que hi ha “uns mercats internacionals tensats” amb “cada vegada més increments pel preu de les matèries primeres”. Ha recordat que el seu govern ha encarregat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) “que segueixin molt atents i vigilants” per si hi ha “males pràctiques a l’hora de la fixació de preus”. En tot cas ha recordat que el mercat de les benzineres és lliure, fet que “complica seguir la pista”.

En aquest sentit, ha apuntat que el seu govern estudiarà els beneficis que hagin pogut obtenir les benzineres i analitzarà si cal introduir “mesures excepcionals també des del punt de vista fiscal sobre aquests beneficis”.

Reducció del preu de l’electricitat
Ribera ha recordat que aquest dimarts entra en vigor el topall del preu del gas i que ja tindrà impacte a la factura de l’electricitat del mes de juliol. “A partir de demà veurem un preu diferent al mercat, i lògicament aquesta part de l’energia de les factures quedarà reflectida a les factures del mes de juliol”, ha dit.

Segons Ribera, aquest dimarts el preu del gas que es va pagar a la subhasta d’ahir estava a 78,8 euros, i a partir d’avui, el preu estarà a 40 euros com a molt, fet que significa que si teníem una factura domèstica de 100 euros quedarà en aproximadament 85 euros. “Una reducció important perquè estarem pagant l’energia a un preu més baix del que estàvem pagant fins ara”.

Ha assegurat que el govern espanyol ha “treballat” la mesura amb les empreses elèctriques. “Sabem que tenen uns beneficis molt importants i volem que siguin molt menys importants perquè volem que se’n beneficiïn els ciutadans”. “Les elèctriques entenen que aquesta situació és excepcional, i accepten, no els queda probablement més remei, que el que hem fet i que compta amb el suport de la Comissió Europea benefici el conjunt dels consumidors”.

Ha insistit que aquesta és una “mesura excepcional” per a Espanya i Portugal que durarà un any. En aquest termini, segons la vicepresidenta, el govern espanyol té marge per introduir “altres modificacions per protegir els consumidors per aquesta volatilitat tan gran reformant la tarifa regulada per facilitar que les indústries tinguin preus diferents que els permetin contractar l’electricitat a mitjà i llarg abast a un preu més baix que el que els estaven oferint”. Nosaltres ens atenim al que hem compromès amb la Comissió, que és que la mesura s’aplicarà fins al 31 de maig del 2023″ i, per tant, protegirà els consumidors durant uns mesos que “encara són complicats” on si no s’hagués actuat “veuríem preus increïblement alts”.

Nous impostos a les elèctriques
La vicepresidenta ha recordat que en aquests moments ja s’ha imposat a les elèctriques diverses limitacions “importants” per protegir els consumidors, com una legislació que limita els beneficis extraordinaris. “Per tant, serà important veure si necessitem una fiscalitat addicional per a les elèctriques i si cal una fiscalitat especial per al gas i el petroli”. En tot cas, segons Ribera, aquestes qüestions s’abordaran en el context de la redacció dels pressupostos generals de l’Estat. “Cada cosa al seu temps”, ha dit, i les decisions s’abordaran, si cal, “ben ponderades i treballades”.

Augment del preu del gas algerià
Ribera ha afirmat que malgrat les tensions Algèria és un “soci fiable” que “manté els seus compromisos”. “Això és el que preveiem que passi en els pròxims mesos”. En tot cas no ha descartat un augment del preu del gas que paguen les empreses espanyoles perquè els preus estan sotmesos a un procés de revisió de preus i els mercats estan tensats. En tot cas, ha afirmat, l’augment del preu no tindrà “res a veure” amb la tensió entre els governs espanyol i algerià.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,496