Dissabte 18 setembre 2021

El Gobierno saqueja els diners estalviats del municipis

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies aprova la proposta d'Hisenda per usar el superàvit dels ajuntaments de manera molt restrictiva

|

El govern espanyol els autoritzarà a gastar el 35% dels romanents, 5.000 MEUR entre 2020 i 2021 si prèviament els ajuntaments lliuren el superàvit a l’estat central

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha aprovat la proposta del Ministeri d’Hisenda perquè els ajuntaments puguin utilitzar part del superàvit per afrontar els efectes de la pandèmia del coronavirus. D’aquesta manera, els ajuntaments que cedeixin els seus romanents a l’Estat podran utilitzar, entre el 2020 i el 2021, com a mínim el 35% dels fons aportats. En total, es tractaria de 5.000 milions d’euros dels 14.000 acumulats. Aquest any se’n tornaria el 40%, és a dir 2.000 MEUR, i l’any que ve la resta, 3.000 MEUR. La quantitat restant es tornarà en un termini de deu anys a partir del 2022. La Junta de Govern de la FEMP ho ha aprovat per un estret marge i només amb els vots a favor del PSOE.

Hi ha hagut dotze vots a favor, dotze en contra i una abstenció. L’abstenció del grup municipalista Esquerra Unida-Podem-Comuns ha generat un empat, que s’ha decantat pel sí amb el vot de qualitat del president de la FEMP, el socialista alcalde de Vigo, Abel Caballero.

Una Federació de municipis al servei del Gobierno

En roda de premsa després de la reunió d’aquest dilluns al matí, Caballero ha defensat que l’acord amb el govern espanyol és “molt positiu per a les entitats locals” i ha argumentat que no hi ha un sistema alternatiu per poder utilitzar els romanents. Ho podran fer els ajuntaments que en tinguin i compleixin amb l’equilibri pressupostari al tancament d’aquest exercici.

 

“L’única forma és que els agafi l’Estat i ens els torni lliures de dèficit perquè hi ha la llei d’estabilitat pressupostària que prohibeix incórrer en dèficit i gastar els romanents”, ha dit Caballero, que ha recordat que aquesta llei va ser introduïda pel govern del PP de Mariano Rajoy.

 

Concretament, l’acord contempla que les entitats locals constitueixin voluntàriament un préstec a favor de l’Administració General de l’Estat pel total dels seus romanents de tresoreria. Ho podran fer fins al 15 de setembre. Els ajuntaments ho hauran de destinar a inversions “financerament sostenibles” en tres àrees prioritàries: Agenda urbana i mobilitat sostenible, cures de proximitat i cultura.

 

L’acord també contempla crear un fons extraordinari de 275 MEUR amb càrrec als pressupostos generals de l’Estat per compensar el dèficit del transport de competència municipal. També estableix que no s’exigirà el compliment de la regla de despesa per a les entitats locals durant el 2020.

 

Caballero ha defensat que era necessari aprovar-ho ja perquè es pugui portar al Consell de Ministres i es pugui activar l’acord a temps. El president de la FEMP ha dit que han negociat “fins a l’últim minut” amb Hisenda per millorar-lo i ha dit que seguiran treballant. L’acord també recull que les entitats locals “puguin participar com a beneficiàries” dels fons de recuperació europeu.

 

Segueix-nos

680
1,492