Dijous 27 gener 2022

El gobierno aprova el decret que suavitza la retallada al benefici d’aquelles elèctriques que continguin preus

També s'aprova l'ampliació de la cobertura del bo social elèctric arran de l'encariment de l'energia

|

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el decret llei que suavitza la retallada al benefici d’aquelles elèctriques que apostin per contenir preus i no contribueixin a l’encariment de l’energia al mercat majorista. Segons ha indicat la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, aquesta mesura beneficiarà aquelles empreses que no s’han aprofitat dels anomenats ‘beneficis caiguts del cel’ i a aquelles que mostrin una voluntat per firmar nous contractes a preus fixos amb consumidors industrials. Per altra banda, l’executiu també ha aprovat ampliar la cobertura del bo social elèctric per protegir les famílies més vulnerables a l’encariment de l’energia.
En concret, el govern espanyol ha assenyalat que la retallada sobre els guanys –l’anomenada minoració- s’aplicarà a aquelles companyies que hagin aconseguit beneficis extraordinaris arran de l’elevat preu del gas. Per altra banda, subratlla que, les empreses que no es vegin sotmeses a aquesta minoració, hauran de ser més transparents.

Les companyies exemptes de la minoració –i que per tant no veuran reduïts els seus beneficis- seran aquelles que hagin signat contractes a termini i preu fix abans del 16 de setembre de 2021, coincidint amb l’aprovació del decret llei que reduïa els beneficis de les elèctriques arran de l’escalada de preus. També quedaran exemptes les elèctriques que signin nous contractes a preu fix. En aquest cas, si l’import al qual ofereixen l’energia està indexat al preu del mercat, es minorarà la part proporcional. Segons Ribera, una mesura com aquesta contribuirà a oferir nous contractes a preus fixos, una solució que considera “fonamental” per a l’economia espanyola. “En aquests moments, la indústria disposa d’una cobertura molt limitada”, ha assenyalat.

Més obertura del bo social
A banda de les mesures aprovades entorn de les elèctriques, el mateix decret reforça la cobertura del bo social elèctric per ajudar a les llars amb menys recursos. A partir d’ara, el descompte en la factura de la llum de les famílies vulnerables serà del 60% -fins ara del 25%-, mentre que en el cas de les famílies vulnerables severes la bonificació passarà del 40% actual al 70%. En paral·lel, el govern espanyol atorgarà un xec de 90 euros a les famílies vulnerables perquè puguin fer front a les despeses de calefacció de cara als mesos d’hivern. Segons les últimes dades facilitades pel govern de Sánchez, prop d’1,2 milions de consumidors estan collits al bo social elèctric a l’Estat.

Més transparència
Més enllà d’aquestes mesures, l’executiu també ha volgut posar de manifest la importància que ha de tenir la transparència dins els mercats energètics, especialment per als clients minoristes. “Els consumidors han de saber quines tarifes estan pagant”, ha subratllat Ribera. En aquest sentit, ha anunciat que el govern espanyol ha introduït nous mètodes d’informació entre empreses i supervisors i ha reforçat la normativa per eliminar ‘males praxis’ quan es produeixen canvis de tarifa. Finalment, Ribera assenyalat que l’executiu donarà suport a les comercialitzadores independents per evitar que entrin en suspensió de pagaments després de l’escalada de preus al sector energètic. En relació amb aquesta qüestió, la ministra ha anunciat que l’executiu està treballant amb l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per oferir millor liquiditat o avals a les empreses afectades.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,501