Dimecres 1 desembre 2021

El dictamen de reforma de pensions inclou equiparar l’accés a pensions de viduïtat de parelles de fet amb matrimonis

La comissió de Treball al Congrés aprova el text de la primera part de la reforma que ara haurà de ratificar-se al ple

|

La Comissió de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha aprovat incloure en el dictamen del projecte de llei de reforma del sistema de pensions una esmena a iniciativa de Més País que equipara l’accés a pensions de viduïtat de les parelles de fet amb els matrimonis. Ho ha explicat el líder de Més País, Íñigo Errejón, aquest dilluns en roda de premsa a la cambra baixa. Errejón ha destacat que amb l’esmena s’aconsegueix que les vídues de parelles de fet “tinguin els mateixos drets” i, per tant, acabar amb la “discriminació absurda” a aquest tipus de família, que n’afectava “més de 1.800” i feia que “molta gent s’empobrís”.

En una votació aquest dilluns, la Comissió de Treball ha aprovat el dictamen de la primera part de la reforma de pensions, que també inclou mesures com la revalorització de pensions amb l’IPC i el mecanisme d’equitat intergeneracional. El text ara haurà de ser ratificat en el ple de la cambra baixa, i encara podrà incloure modificacions. Es tracta de la reforma negociada pel ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, amb els agents socials i pactada amb la Comissió Europea. Inclou el polèmic mecanisme per garantir les pensions de la generació dels ‘baby boomers’ que la patronal va rebutjar i que implica augmentar les cotitzacions un 0,6%.

ERC aconsegueix una auditoria de la SS
El conjunt del dictamen s’ha aprovat amb 20 vots a favor entre els quals del PSOE, Unides Podem, PNB, Compromís i ERC. El diputat dels republicans Jordi Salvador ha destacat que han aconseguit una auditoria de la Seguretat Social així com millorar les condicions dels pensionistes més pobres. EH Bildu s’ha abstingut. Salvador ha destacat que incloure una auditoria pública als comptes de la Seguretat Social és una “fita històrica”, ja que és una manera de demostrar “l’espoli” patit i d’evidenciar la sostenibilitat del sistema. Fonts d’ERC han explicat que aquesta qüestió s’ha negociat en el marc de la negociació sobre pressupostos generals de l’Estat.

Dictamen sobre temporalitat
En relació amb la temporalitat, la Comissió d’Hisenda ha aprovat el text que inclou el pacte del govern espanyol amb ERC i PNB perquè els interins que fa cinc anys que ocupen plaça la guanyin sense opositar. El dictamen ha obtingut llum verda amb els 19 vots entre els quals del PSOE, UP, els republicans i els nacionalistes bascos.

Publicitat

Segueix-nos

680
1,495